Продължете към съдържанието

Духовен празник в Искрецката света обител

0028С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, по молба на игумена на Искрецкия манастир „Успение Богородично“ – архимандрит Януарий, архиерейски наместник на Годечка духовна околия, на 11 август Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, посети Искрецката св. обител и донесе за поклонение на честните поклонници частица от св. мощи на св. великомъченик Мина, която се съхранява в храма „Св. вмчк Димитър Солунски“ при Архиерейското наместничество в гр. Кюстендил.

В храма на манастирския комплекс частицата от св. мощи бе посрещната тържествено и положена за поклонение на вярващия народ. Събралите се православни християни се поклониха с вяра, любов, надежда и молитва към св. вмчк Мина.

След посрещането на светинята бе отслужена архиерейска вечерня с Молебния канон на Пресвета Богородица – от Велбъждския епископ Исаак, в съслужение с архимандрит Януарий, игумен на манастира, иеромонах Йероним, игумен на Годечкия манастир „Св. Дух“, свещеник Мирослав Костов, секретар на Архиерейското наместничество в Кюстендил, духовниците от Годечка духовна околия: свещеник Харитон Манов, свещеник Илиян Кирилов, свещеник Алексей Мулачки, както и дякон Даниел Сираков от Кюстендил.

В края на вечерното богослужение епископ Исаак отправи слово към присъстващите, в което говори за благодатната помощ на Св. Богородица, която получава всеки човек, който Я призовава със силна вяра и молитва и за молитвената помощ на светиите, сред които е и св. вмчк Мина. Епископ Исаак благодари на архимандрит Януарий за организацията на духовното тържество, възрадвало всички, както и за оказаното гостоприемство. Епископът поздрави игумена и събралото се множество от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, преподавайки неговото първосветителско благословение и благослов.

От своя страна архимандрит Януарий се обърна с благодарствено слово, в което не скри радостта си от това, че Негово Светейшество е благословил донасянето на светинята от Кюстендил в св. обител. Същият измоли от епископ Исаак да изкаже синовна благодарност към светейшия отец и да засвидетелствува неговата, на цялото духовенство при Годечка духовна околия и на всички поклонници в манастира обич и преданост. Архимандрит Януарий поднесе на епископ Исаак букет свежи цветя, а за молитвен спомен от духовното тържество му подари архиерейски посох.
+++
Мощите на св. вмчк Мина са дар от Доростолския митрополит Яков на Кюстендилска духовна околия. Същите се съхраняват в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ при Архиерейското наместничество в гр. Кюстендил.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит частицата от св. мощи ще останат за поклонение в Искрецкия манастир от 11 до 21 август тази година.

Текст и снимки: Архиерейско наместничество гр. Годеч

{gallery}/Novini/2023/2023-08-11-Iskrets-m-r/{/gallery}

Visits: 1

Skip to content