Продължете към съдържанието

Архиерейска литургия в столичния храм „Успение Богородично“

IMG 1741В неделния ден на 13 август, когато отдаваме празника Преображение Господне и честваме летния празник на св. Максим Изповедник, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, първи викарий на Софийския митрополит, посети енорията на столичния храм „Успение Богородично“ на пл. „Ручей“ във връзка с предстоящия храмов празник на църквата. 

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит епископът отслужи архиерейска света Литургия, в която заедно с него взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Радослав Трайков, предстоятел на храма, протойерей Костадин Тренев, свещеник Иван Генчев, йеродякон Вартоломей и дякон Кирил Попов.
Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от Грисен Чакъри.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за духовните послания на днешното евангелско четиво.„Даваме духовно начало на храмовия празник на този молитвен дом. Днес чухме духовни послания на апостолското и евангелското четиво. Те ни призовават да се трудим, да бъдем внимателни във всичко, което вършим, да имаме чиста съвест и да извървим достойно пътя на своето поприще, като бъдем пример за всичко и на всички. От евангелското четиво се учим да имаме силна вяра в Господа Иисуса Христа и да знаем, че каквото и да попросим в Негово име, Той ще ни даде. Но за да бъде това не трябва да забравяме, че когато Му се молим, трябва да имаме духовен подвиг. Не само телесно да се въздържаме, но да избягваме и всичко, което отклонява мисълта към земното и вещественото… Нека по молитвете на Света Богородица, Бог да изпълни сърцата ни с мъдрост, с разбиране и разсъждение, със всичко онова, което ни е потребно да бъдем достойни пред Бога и човеците“ – благопожела на църковното изпълнение владиката и поздрави всички присъстващи с предстоящия празник Успение Богородично, който е храмов празник на църквата.
 
Владиката преподаде благослова на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела още да пребъдваме под покрова на Божията Майка и окрилени от Нейния пример, да живем  достойно пред Бога и обществото. Епископ Поликарп благодари на предстоятеля на храма отец Радослав за организирането на празника и за топлото посрещане, като пожела на него и на неговите събратя достойно и благодатно служение.
 
Иконом Радослав изказа от името на църковното настоятелство благодарност на епископа за посещението в енорията и като му благодари за грижите и любовта, с които се отнася към поверения му храм, му поднесе букет със свежи цветя.
 
Текст и снимки: Весела Игнатова
 

 

 

 

Видяно от Ангел Игнатов в Събота 21:34

Въвеждане

 

Текст 

 

ше на Ангел ИгнатоТекст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 3

Skip to content