Продължете към съдържанието

Опело на Пресвета Богородица в столичния митрополитски катедрален храм „Св. Неделя“

53116723875 b5d26d8129 kНа 14 август, в навечерието на големия празник Успение на Пресвета Богородица, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе отслужена тържествена архиерейска вечерня, с чинопоследованието на опелото на Света Богородица.
 
С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничното богослужение бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него в съслужение взеха участие: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм "Св. Пакаскева", ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, свещеник Никола Чочев, свещеник Лука Китин, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Юлиян Периклиев.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни  певци, ръководени от д-р Стоян Малинов.
По време на вечернята, Богородичната плащеница бе тържествено изнесена от светия олтар и положена на красиво украсена кувуклия, поставена в центъра на храма. Край нея духовниците и певците изпълниха чинът на опелото на Божията Майка.
След вдъхновяващите песнопения, посветени на Света Богородица, с празнично слово за Пречистата Богородица към многобройното църковно изпълнение се обърна епископ Поликарп.

"Изпълнихме опелото на Пресвета Богородица, насладихме се на прекрасните стихове, но от това което чухме се изпълнихме и с вяра, надежда и любов, както към Бога, така и към Пречистата Майка и Преблагословена Пресвета Богородица. Тя е тази, която привежда човеците към небето, и това съвсем не е случайно. Тя е, според светите отци онази стълба, която вижда Яков в старозаветните времена, по която ако тръгне човек ще се изкачи до небесата. Радваме се и благодарим, че Бог ни е дал Божията Майка да ни бъде опора. Тя е пазителка и вдъхновителка, която ни пази от всяко духовно и телесно зло, но е и благ пример, който ни показва как да живеем и как да се спасяваме. Света Богородица, която виждаме сега на светата плащеница, е благодат въз благодат, заради Нейното смирение, духовна и телесна чистота. Заспала на плащаницата Тя няма нужда от нашите молитви, но ние имаме нужда от Нея, затова сме Я поставили тук, сред нас, за да се изпълним със сила и мощ, и чрез Нейният пример да бъдем за нашия Спасител радост, утеха и възвеличаване на Неговото име.

Нека изпълнени с радост, с духовно удовлетворение, изпълнени с възвишени мисли и цели в живота да спасяваме душите си и наред с това да се стремим да спасяваме душите и на тези, които са около нас, а и на тези, които идват след нас. Нека по молитвите на Света Богородица, Бог духовно да ни възрадва, въздигне и ни направи достойни Негови чеда“ – каза в словото си владиката, поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и благослови многобройното църковно изпълнение, събрало се в катедралния столичен храм, като пожела благодатна нощ и достойно посрещане на празника на Богородичното Успение.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 
 
 

Visits: 0

Skip to content