Продължете към съдържанието

Тържествено беше отбелязан празникът на град Самоков

369632792 255483564019477 8844109617995841796 nДвадесет и една години град Самоков благочестиво чества и прославя своя духовен покровител и пазител – свещеномъченика за вярата св. Симеон Самоковски. Празненството започна с Божествена св. Литургия за Успението на света Богородица в едноименната катедрала в града. Тя бе отслужена от архиерейския наместник ставрофорен иконом Михаил Колев, който в края на духовното тържество освети и празнично ястие.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, и по инициатива на Исторически музей – Самоков и Архиерейското наместничество, в града беше донесен и експониран в музейна зала втория препис на „История Славянобългарска“ (1771 г.), направено от протопоп Алексий Велкович, бележит самоковски духовник и книжовник. Преписът бе съпроводен от протойерей Козма Поповски, сътрудник при Църковно-историческия институт при БПЦ-БП, със съдействието на РПУ – Самоков.

В празничния неделен ден на 20 август камбанен звън и многочислени християни от града, както и гости и поклонници, посрещнаха Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит в старинния храм „Рождество Богородично“ – Бельова черква, където се покоят мощите на св. свщмчк. Симеон, митрополит Самоковски, пострадал мъченически за Христовата вяра и свободата на поробените си събратя в 1737 г. в гр. София. След вдъхновена проповед за живота и делото на св. Симеон, епископ Исаак извърши водоосвещение и поръси множеството богомолци, благославяйки и празничния курбан.

На самата дата – 21 август, в Бельова черква, самоковските духовници ставрофорен иконом Михаил Колев – Архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протоиерей Любомир Мишков, ефимерий и предстоятел на храма, свещеник Любомир Славчев, заедно с певческо изпълнение и богомолен народ отслужиха празничната утреня и Божествената св. Литургия.

По установена традиция, празничният цикъл завърши същия ден, вечерта, когато на украсения градски площад и пред иконата на св. Симеон Самоковски, Велбъждският епископ Исаак и духовници от Самоков и Кюстендил отслужиха последованието на празничен водосвет. Негово Преосвещенство поздрави кмета на Община Самоков г-н Владимир Георгиев, членовете на Общинския съвет и общинските стипендианти с отличен успех, както и многобройните граждани и гости, препълнили площада.

С думи на специално уважение и признателност, епископ Исаак се обърна към многоуважавания лекар и хирург д-р Стойчо Гълъбов, който благодарение на своя 42 годишен лекарски опит и грижа, беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Самоков“. Тържествата завършиха с музикален концерт и празнична заря.

{gallery}21-08-2023{/gallery}

 

Visits: 1

Skip to content