Продължете към съдържанието

Двудневен детски православен лагер в Гранишкия манастир „Св. Лука“

0021С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит от 22 до 23 август, т. г., се състоя детски православен лагер в манастира „Св. Лука“ край с. Граница, община Кюстендил, Кюстендилска духовна околия. В него участваха около 20 деца, които се включиха в различни работилници, като изучаваха православни песнопения и участваха в празнична детска лития, както и подготвиха драматизация по случай 150 години от обесването на йеродякон Игнатий. 

Началото на лагера беше поставено с водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, за здраве и благословение на всички участници.

Целта на лагера е да утвърди православието и българските традиции, като част от националното наследство на нашата духовност и култура.

В различните дейности на православния лагер децата участваха и в занимания по физическа активност и спорт, фотографска работилница и курс за изработване на българска шевица.

В края на детския лагер в Гранишкия манастир епископ Исаак сподели, че през тези два дни децата научиха какво е икона, какво е православен храм, както и да правят броенички, като се запознаха и с историята на манастира.

„В Кюстендил религия се учи в детските градини и училищата, естествено е да има едно място, където през лятото децата да са приятели, да участват в богослужения и да споделят наученото“, казаха г-жа Велина Андонова и г-жа Надежда Панайотова част от творческия екип, който обучаваше и занимаваше децата през тези два лагерни дни.

С инициативата се поставят основите на детските православни лагери в манастира край с. Граница, като организаторите се надяват от догодина лагерите да бъдат по-продължителни и да станат традиция.

По материал на БТА

Текст: Андрей Касабов
Снимки: Кюстендилско архиерейско наместничество

{gallery}Novini/2023/2023-08-24-Granitsa{/gallery}

 

Visits: 0

Skip to content