Продължете към съдържанието

Молебен за мир и водосвет за живеещите в столичния район “Възраждане”

viber 2023 09 22 10 06 14 388 313На 21 септември, когато се отбелязва Международния ден на мира, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в столичния храм „Св. Николай Софийски“ бяха отслужени молебен за мир и водосвет за здраве и благоденствие за живеещите в квартала. 

Празничните богослужби се извършиха по инициатива на ръководството на столичния район „Възраждане“ и бяха предстоявани от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. Заедно с него съслужиха протойерей Тодор Точев от Кюстендил, свещеник Христо Пашов от храмовото духовенство и дякон Даниел Сираков.

Молитвено участие в последованията  взеха Савина Савова, кмет на район „Възраждане“, служители от администрацията на района, представители на държавни институции, миряни, граждани и деца от районните училища.

Решение да се отбелязва Международния ден на мира се взема от Общото събрание на ООН на 57-а среща през 1981 г. Тогава се установява да се празнува всяка година, в третия вторник  на месец септември, когато е и денят на откриването на Общото събрание. Денят на мира – 21 септември е  утвърден с решение на Общото събрание от 7 септември 2001 г. , под номер A/RES/55/282.
Денят на мира има за цел да повиши осведомеността за прекършените от войната съдби и страданията, които тя причинява. Посланието на този ден е хората да се обединят и заедно да се борят за предотвратяването на конфликти и разпространението на мира по света. 
В края на молебена епископ Исаак отправи слово към присъстващите, в което говори за мира – за Божия мир, за душевния мир, за любовта между човеците, уважението и разбирателството. Владиката поздрави всички от името на Негово Светейшество и преподаде неговото първосветителско благословение. След молебена, пред храма деца от училища на район „Възраждане“ пуснаха балони с послания за мир.
 
 

Visits: 1

Skip to content