Продължете към съдържанието

Тържествено обновление на храм „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Елин Пелин

53207603305 5b665a89a3 o 0a4На 23 септември – Зачатие на св. Йоан Предтеча и Кръстител, в храм „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Елин Пелин беше отслужена архиерейска света Литургия. Поводът за архиерейското посещение беше извършването чина на обновлението на храма, след като беше направен ремонт на светия олтар.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, обновлението на храма и светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, предстоятел на храма, протойерей Григорий Димитров, протойерей Серафим Мишев, свещеник Цветан Велинов, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросното пение оглавиха църковни певци от София адв. д-р Светослав Цеков, г-н Грисен Чакъри и г-н Симеон Симеонов.

Празничната служба беше уважена от г-н Ивайло Симеонов, кмет на община Елин Пелин, представители на различни институции, както и от десетки благочестиви православни християни.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед към верния народ и говори за отбелязваното събитие, призовавайки вярващите да изпълнят живота си със силна вяра, доверие към Бога и най-вече послушание и любов. Негово Преосвещенство изказа благодарност към отец Иван и към всички, които са се потрудили за прекрасния ремонт в светия олтар. Владиката поздрави цялото църковно изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и духовни сили.

Благодарност към епископа поднесе от името на всички иконом Иван Плещов. Той изтъкна и че това е първият етап от ремонта и реставрацията на храма, надявайки се постепенно целият храм да бъде обновен и да се покаже цялото му благолепие. Отец Иван спомена поименно всички, които са допринесли за ремонта на олтара, като основният дарител е Община Елин Пелин в лицето на кмета Ивайло Симеонов. Предстоятелят на храма поднесе с благодарност букет с цветя на Белоградчишкия епископ Поликарп.

След приветствените слова епископ Поликарп раздаде нафората и лично поздрави всеки един от вярващите с празника и обновлението на църквата.

 

Снимки: иконом Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 3

Skip to content