Продължете към съдържанието

Благодатен празник в Искрецкия манастир

00 23 594Денят, посветен на празника Покров Богородичен, бе тържестено почетен в Искрецкия манастир, тъй като в този ден, 1 октомври, в светата обител бе донесено копие на иконата на Пресвета Богородица Бачковска. В чест на годишнината от пристигането ѝ, манастирското братство тази година бе организирало духовно тържество.

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български в съборния манастирски храм бе отслужена света Литургия, в която взеха участие архимандрит Януарий, игумен на обителта и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архиманрит Севастиян, игумен на манастира „Седемте престола“, свещеник Красимир Кръстев, свещеник  Харитон Манов и дякон Тодор Тодоров.

Църковните песнопения бяха изпълнени от клиросни певци, ръководени от свещеник Симеон Генов. Множество жители от района се стекоха в светата обител в празничния ден и взеха молитвено участие в духовното тържество.

По време на свещеническото причастяване проповед за празника произнесе дякон Тодор Тодоров. В нея той каза: „В днешния празничен ден на всецърковно тържество, именуван Покров Богородичен, отново с любов и радост прославяме покровителството, застъпничеството и закрилата на Божията Майка над всички, които с искрена молба се обръщат към нея за помощ. В основата на днешния празник, стои едно видение. При царуването на император Лъв Мъдри, по време на всенощно бдение във Влахернския храм, посветен на Св. Богородица, Тя се явила в небесна слава, блестяща като слънцето, обкръжена от множество ангели върху облаци, молеща се и държаща в ръцете си покров, символ на небесна закрила. От едната ѝ страна стоял св. Йоан Предтеча, а от другата – св. Йоан Богослов. Това видение било Божи дар, даден на свети Андрей Юродиви заради неговата святост, който той да предаде на всички нас. Във видението си свети Андрей Юродиви, съзирайки Света Богородица в небесна слава, веднага попитал своя ученик свети Епифаний дали и той е видял Божията Майка. Младежът го уверил, че и той я е видял и че дори се е изплашил от това, което вижда. Затова днешният ден е празник на вярата и радостта, защото Божията Майка ни се разкрива в това видение като постоянна молитвеница за нас. Покровът, който св. Андрей видял да се спуска над вярващите, е благословението, с което Света Богородица ни дарява с молитвите си. В преданието за празника се казва, че в онази благодатна нощ св. Андрей чул молитвените думи, които Света Богородица отправяла към своя Син: „Царю Небесни, приеми всеки човек, който Те прославя и на всяко място призовава Твоето пресвето име; и където се извършва памет на моето име, това място освети. Прослави тези, които Те прославят и с любов почитат мен, Твоята майка, приеми всички техни молитви и обети, и ги избави от всякакви бедствия и злини“.“

След богослужбата, духовенството и стотиците събрали се християни се отправиха в литийно шествие с иконата на Св. Богородица около манастира, което завърши с отслужването на празничен водосвет в манастирския двор. За всички поклонници, дошли да влязат в радостта на празника, братството бе подготвило благославено ястие.

Текст: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

Visits: 3

Skip to content