Продължете към съдържанието

Самоковската света обител „Покров Богородичен“ тържествено отбеляза храмовия си празник

18 208На 1 октомври, когато Църквата чества празника Покров на Пресвета Богородица, в Самоковския женски манастир бе отслужена архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението за празника на светата обител бе възглавено от Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Георги Николов, предстоятел на самоковския храм „Св. вмчк Пантелеймон“, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ Бельова черква, протойерей Петър Пенев, предстоятел на храм „Св. Николай Чудотворец“ в с. Широки дол, протойерей Емилиян Дамянов, предстоятел на самоковския храм „Св. Николай Чудотворец“, свещеник Любомир Славчев, предстоятел на храм „Въведение Богородично“ в гр. Самоков, както и дякон Даниел Сираков.

Църковните песнопения бяха изпълнени от игуменията на манастира монахиня Максима.

Множество поклонници и жители на Самоков изпълниха манастирския храм, за да съпреживеят духовно радостта от празника, а редица от тях се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. Между присъстващите на богослужението бе и кметът на града г-н Владимир Георгиев.

След светата Литургия бе отслужен и празничен водосвет, а епископ Исаак се обърна към християните с вдъхновено слово. Владиката разказа историята на празника Покров Богородичен, както и за чудното явяване на Божията Майка, защитаваща Самоков от османските турци – събитие, увековечено на характерната за района икона на Св. Богородица с крила, покрила жителите на града. Викарният епископ поздрави за празника духовенството, игуменията със сестрите на манастира, кмета на града и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, благодат и духовни сили.

В чест на манастирския празник след водосвета духовенство и народ се отправиха на литийно шествие по улиците на града, преминавайки покрай храма „Св. Николай Чудотворец“, където се намират гробовете на св. Паисий Хилендарски и на последния Самоковски митрополит Доситей.

В светата обител бе приготвено и раздадено празнично ястие, за здраве и благословение на поклонниците и жителите на града.

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Община Самоков

{gallery}2023-10-01{/gallery}

Visits: 8

Skip to content