Продължете към съдържанието

Село Костенец се сдоби с нов храм, посветен на св. Георги Победоносец

53240505463 54bed7cb98 o 16bНа 7 октомври, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше извършено освещаването на новия храм-параклис, посветен на св. великомъченик Георги в с. Костенец, Ихтиманска духовна околия.

Новият храм се намира в полите на северна Рила планина, в местността „Кръстите“. На това място преди столетия се е намирал манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“, който е играл важна роля за духовното въздигане на вярващите от региона, както и за християнското укрепване на българските земи. След разрушаването на манастира през XIV в. той не е възстановяван, като преди повече от десет години, по настояване на православните християни от с. Костенец, се прави първа копка за изграждането на кръстообразен храм-параклис, който да носи името на духовния покровител на манастира и мястото свети Георги.

Освещаването на храма извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Пламен Димитров, изпълняващ длъжността архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, иконом Николай Свещаров, енорийски свещеник на с. Костенец, и йеродякон Вартоломей.

Белоградчишкият епископ Поликарп при пристигането си бе посрещнат в храма на селото „Св. Архангел Михаил“, където от малката Мария и презвитера Антоанета Свещарова му бяха поднесени красиви цветя, след което той се поклони в светия олтар и поздрави всички присъстващи, като им пожела благословение от Бога, радост, мир и любов. В храма, както и на освещаването на новата църква, присъстваха и кметът на Община Костенец Йордан Ангелов, зам.-кметът Маргарита Минчева и кметът на селото Любка Кацарова.

От енорийския храм всички гости се отправиха в местността „Кръстите“, където беше извършено освещаването на новата духовна придобивка – храмът „Св. вмчк Георги Победоносец“. Освещаването му беше уважено от стотици православни християни от селото и гости, както и от много деца, които поздравиха след това всички присъстващи с весели хора.

След освещаването на храма-параклис Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави всички присъстващи с новия молитвен дом и им пожела той да им бъде за истински духовен пристан, който да ги утешава от житейските трудности и насърчава към вяра, надежда и любов. Той благодари на всички, които са се потрудили за изграждането на параклиса и се помоли Бог да им въздава хилядократно. Владиката поздрави цялото множество от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да бъдат достойни чеда на Православната църква и верни последователи на свети Георги.

Слово към всички произнесе и отец Николай, който запозна вярващите с историята на селото и мястото, на което е издигнат храмът. Отецът благодари на всички, подпомогнали изграждането на параклиса и облагородяването на двора и парка. На заслужили труженици бяха връчени благодарствени грамоти.

Празникът завърши с пускането на бял гълъб, символ на чистотата, мира и любовта, както и с благославянето на празнично ястие и обща трапеза.

 

Снимки: архимандрит Евтимий

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК.

 

Visits: 28

Skip to content