Продължете към съдържанието

Бачковският манастир получи богослужебните одежди на св. Евтимий, патриарх Търновски

IMG 4742На 20 октомври, в деня когато София посрещна мощите на св. Евтимий, патриарх Търновски, Бачковската света обител, където се намира гробното място и мощите на светия патриарх, получи намерените части от архиерейски одежди и обувки на Търновския светец, както и оловната плоча (лист) с надпис. Последната е открита свита на руло в останки от монашеско облекло през 1905 г. Надписът на нея гласи:

„СВ[етие] МОЩИ ЕВТИМИУ ПРЕОС[в]Е[щ] ЕННОМУ АРХ[иепископу] В[еликаго] ГР[ада] ТРЪН [ова] и БЛЪГАРО[мъ] ПАТРИАР[ху]“. Според проф. Васил Златарски буквите в надписа са наредени така, че да образуват акростих СИРОТА.

След като са взети от Бачковския манастир и са съхранявани в Национален църковен историко-археологически музей (НЦИАМ), със синодално решение от 3 октомври т.г. светините бяха предадени на Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на светата Бачковска обител, в присъствието на Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, архимандрит Стефан от Троянската света обител, доц. Иван Рашков, директор на музея, Георги Миков, уредник на музея и реставраторът Наталия  Неделчева.

Поставени в специални кутии за съхрание, обвити в некиселинна хартия, фрагментите от един омофор, два епитрахила  и части от сандали, както и оловната плоча, бяха подготвени за транспортиране към Бачковския манастир.

Тържествен камбанен звън оповести тръгването на мощите на св. Евтимий Търновски от София. Столичното духовенство и насъбралия се боголюбив народ изпрати светите мощи, заедно със запазените богослужебните одежди на светия Търновски патриарх отново към Бачковската обител, където през следващите два дни ще има официално прославление на мощите му.

Величкият епископ Сионий оповести, че частица от дрехите на светия патриарх ще бъде изложена в манастира за поклонение на богомолците.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 

Visits: 37

Skip to content