Продължете към съдържанието

Църковна делегация от София посети гр. Ламия – Р Гърция

53266393247 63828b7365 oС благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и по покана на Негово Високопреосвещенство митрополитът на Фтиотида Симеон, църковна делегация от Софийска света митрополия, от 16 до 19 октомври 2023 г., посети гр. Ламия, Р Гърция и взе участие в тържествата посветени на св. апостол и евангелист Лука.

Църковната делегация в състав: Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, бе посрещната от митрополит Симеон в сградата на светата митрополия, след което и в манастира „Успение Богородично и св. Агатон“, където бе направено моление пред нетленните мощи на св. Висарион, канонизиран за светец на 14 юни 2022 г.

На 17 октомври делегацията взе участие в тържествената велика вечерня в чест на св. апостол и евангелист Лука, отслужена в неговия храм в гр. Ламия. Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в молитвеното присъствие на Солунския митрополит Филотей, Драмския митрополит Доротей, Кносунския епископ Методий, от Критската архиепископия и митрополитът на Фтиотида Симеон. На 18 октомври делегацията взе участие и в празничната света Литургия и литийното шествие, което се проведе из улиците на Ламия с иконата на Света Богородица и св. ап. и ев. Лука, в присъствието на стотици граждани на празнуващия град и гости.

Вечерта на 18 октомври епископ Поликарп и придружаващите го духовници взеха участие във водосвета по даването на начало на новата академична учебна година на музикалната консерватория при митрополията на Фтиотида.

По време на престоя си в гр. Ламия, духовниците имаха възможност да се запознаят с духовно-просветната, културна и медийна дейности на митрополията. Видяха големия замах на работа на митрополит Симеон, свещениците и доброволците – верни православни християни, както и силната подкрепа на светския елит на града и региона за духовното въздигане на народа.

 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – 1

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – 2

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – 3

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – 4

 

 

Visits: 2

Skip to content