Продължете към съдържанието

Медици и пациенти от ВМА се поклониха на светини от софийски храмове

IMG 7487

На 24 октомври медици и пациенти от Военномедицинска академия (ВМА) посрещнаха светини от софийски храмове. Те ще останат за поклонение в Музея на военномедицинската служба до Димитровден – 26 октомври.

Духовното събитие се организира с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който в грижата си за целия народ не забравя и трудовете на медиците и им изпраща за поклонение християнски светини – за укрепване и духовни сили в носенето на нелекия кръст да служиш на ближните.

Частица от животворящия Господен Кръст и мощите на седем светци, както и техни икони, бяха донесени за поклонение в лечебното заведение от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, заедно със софийски духовници. Светините бяха посрещнати от дълъг шпалир гвардейци и ръководството на ВМА, лекари и медицински персонал, во главе с началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Белоградчишкият епископ Поликарп, заедно с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия и столични духовници, отслужиха молебен за здраве и благополучие на всички, които работят и се лекуват в лечебното заведение. За телесно и душевно здраве бе отслужено и чинопоследованието на петохлебието.

В края на последованието епископ Поликарп се обърна към присъстващите и лично към проф. д-р Венцислав Мутафчийски, като каза:
„Негово Светейшество винаги Ви има в молитвите си и с блага дума споменава Вашето дело. Изпълнявайки Вашата просба да изпрати светини от централни столични храмове, той изразява една благодарност за онова, което правите за целия народ. Благодарим Ви и се молим пред всички тези светини, които предстоят пред нас, да Ви даруват на Вас и вашите колеги крепко здраве, преуспяване в свещеното ви дело и както досега, така и занапред да бъдете още по-изрядни и усърдни в благородното Ви дело, и да ни радвате с Вашите достойни плодове за радост и чест на всички. Помолихме се днес за Вас, за Вашите домове и за всички, които влизат в тази болница. Нека крепката Божия десница Ви благославя и да Ви дава радост и удовлетворение от Вашите трудове. Донесохме светини за поклонение, за духовна радост за вдъхновение на всички, които служат и изпълняват своя свещен дълг. С това поклонение всеки да добие сила – духовна и телесна, да служи достойно и да преодолява изпитанията, да бъде в подкрепа на хората, които са в нужда. Уверяваме Ви, че ние се стремим да ви подкрепваме с всичко което е възможно.“

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски определи духовното събитие като „безпрецедентен акт, който не се е случвал в нито едно цивилно или военно лечебно заведение“. „Не трябва да забравяме, че най-важното в професията ни е милосърдието и обичта към ближния, което е и в основата на християнството. От вяра имат нужда и пациентите, и лекарите, а нашата професия е такава, че ние сме се посветили на хората“ – заяви генералът. „Какво е животът без вяра – живот без посока. Затова за нас е важно да се уповаваме на вярата, особено в трудни и тежки моменти. Военните медици по принцип сме призвани да вземаме решения в отговорни времена. И ако нямаме вяра в себе си, би било невъзможно да вършим работата си“ – допълни още той.

Началникът на ВМА изказа за пореден път своята признателност към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и за засвидетелстваната подкрепа през годините, както в битката с пандемията от COVID-19, така и в кампанията „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!“, в която ежегодно десетки свещенослужители и техните близки даряват кръв безвъзмездно и помагат на нуждаещи се пациенти не само във ВМА, но и в цялата страна.

Празничното събитие завърши със стартирането на нова дарителска кампания – събиране на средства за изграждането на параклис в двора на ВМА.
Първи своята лепта внесоха епископ Поликарп и ръководството на лечебното заведение.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 8

Skip to content