Продължете към съдържанието

Опело на ставрофорен иконом Иван Недков Касабов

IMG 7747

На 25 октомври в столичния храм „Св. Ап. Андрей“ бе извършено опело на ставрофорен иконом Иван Недков Касабов, който дълго време бе предстоятел на храма. Грижовният пастир и проповедник се престави в Господа в съботния ден на 21 октомври, на 82-годишна възраст.

Голямо църковно изпълнение се събра на опечалено събрание в храма, където в сутрешните часове на деня бе извършена заупокойна литургия в памет на упокоилия се духовник.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит литургията и последвалото заупокойно последование бяха предстоявани от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Многобройното присъстващо духовенство със запалени свещи в ръка отслужи край ковчега на отец Иван, поставен в центъра на храма, пълното последование на свещеническото опело. Храмът, изпълнен с опечалени роднини, събратя, енориаши, християни от различни енории и духовни чеда, скърбеше за своя пастир и ревностен наставник.

С пастирско, утешително слово към присъстващите се обърна архимандрит Василий, в което говори за достойнствата на упокоилия се отец.

След като присъстващите се простиха за последен път с отеца бе изпълнен чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар, за да обиколят с него св. престол. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи към гробното място, подготвено в гробищния парк на „Бакърена фабрика“.

Бог да прости всички волни и неволни съгрешения на новопреставилия се ставрофорен иконом Иван Касабов!

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 19

Skip to content