Продължете към съдържанието

27 октомври 2023 г.

003

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Деца и ученици от подготвителна група и начален етап на Частно Средно Училище „Аз съм българче“ участваха в проекта „Училище на колела – предай нататък българския дух“, като посетиха манастира „Свети свети Константин и Елена“ в пределите на Варненска и Великопреславска митрополия. Госпожа Дарина Кючукова, ръководител на школата, запозна децата и учениците с историята на манастира.

+++

На 26-и октомври, бе отслужена Архиерейска света Литургия в храм „Свети Димитър Басарбовски (Нови)“. С благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Тивериополския епископ Тихон.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

С голяма тържественост Втората столица на Константинопол – Солун отпразнува Патронния празник на града – Свети Димитър Солунски и 111 години от освобождението на града от Турско робство. Сутринта на 26-ти октомври в Катедралния храм „Свети Димитър Солунски“, бе отслужена Съборна Архиерейска света Литургия оглавена от Негово Високопреосвещенство Неапόлския и Ставрупόлски митрополит – Варнава. По време на Божествената Литургия в храма пристигна бившият Солунски митрополит Антим, който се поклони пред мощите на светеца и след това се причасти със светите тайни в олтара. В 11:00 часа, след Литургията се проведе тържествено „Славословие“ по повод 111 години от Освобождението на Солун от османско иго, на което присъстваха президентът на Република Гърция, както и множество представители на местната и военна власти.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 6

Skip to content