Продължете към съдържанието

29 октомври 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

По време на визитата си от 26-ти до 28-ми октомври, Негово Величество Цар Симеон Втори показа град Пловдив на свои роднини от Австрия, наследници на Принц Филип, брат на Цар Фердинанд. Царят и неговите гости бяха посрещнати в общината от кмета на Пловдив господин Здравко Димитров и Негово Величество написа в почетната книга: „Поредното ми посещение е не само културно приключение, но и разходка из историята на Европа“. След това той лично показа на гостите си Стария град, Малката базилика и други исторически забележителности. Те посетиха католическата катедрала „Свети Лудвиг“, където се поклониха пред саркофага на Княгиня Мария Луиза Бурбон – Пармска. Посещението им завърши със среща с Пловдивския митрополит Николай.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 27-ми октомври, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум пристигна в Букурещ по покана на Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил и взе участие в Божествената света Литургия, отслужена върху летния олтар при Патриаршеската катедрала „Свети свети Константин и Елена“ в Букурещ. В литургията за есенния храмов празник на катедралата, възглавена от патриарх Даниил, взе участие и митрополит Пантелеймон на Верия, както още четиридесет и двама членове на Светия Синод на Румънската православна църква: митрополити, архиепископи, епархийски епископи, викарни епископи, монашестващи и осем дякони. Песнопенията изпълни хорът за източно-църковна музика „Тронос“ при Патриаршеската катедрала, ръководен от архидякон Михаил Бука. След прочитането на евангелския откъс патриарх Даниил произнесе проповед върху житието на преподобния наш отец Димитър Басарбовски, официално обявен за „покровител на Букурещ“. На последното си заседание Светият Синод на Румънската църква одобри общоприет иконографски образ за изписване на свети Димитър, където той е представен на възраст, в лявата ръка държи макет на Патриаршеската катедрала, а в дясната – пастирска тояга. По време на богослужението се черкуваха голям брой вярващи и клирици. В продължение на една седмица множество честни поклонници от цяла Румъния денонощно стояха на опашка и търпеливо очакваха да се поклонят пред мощите на преподобния Басарбовски отшелник, както и пред мощите на свети великомъченик Димитър Мироточиви и пред иконата „Света Богородица“ – Панагѝя Сумѐла, донесени за празника от митрополит Пантелеймон. След отпуста на тържествената Литургия Негово Светейшество благодари на всички йерарси, официални лица, организации и доброволци взели участие в храмовия празник. Патриарх Даниил награди митрополит Наум с новоучредения орден „Свети Неофит Критски“. Българският архиерей получи също икона на свети Димитър Басарбовски. Негово Светейшество обяви, че догодина за пръв път ще се чества новоучредения празник „Пренасяне мощите на свети Димитър Нови (Басарбовски) в Букурещ“ (13-ти юли), по повод изпълването на 250 години от това историческо събитие.

+++

396556026 24199797826331687 2606243479159507556 n

На 28-ми октомври бе отслужена архиерейска Възкресна велика вечерня оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралния храм на Българската православна църковна община в град Берлин „Свети Цар Борис-Михаил“. Епархийската Църква посрещна частица от мощите на свети патриарх Евтимий Търновски, които ще останат за вечни времена в катедралния храм в град Берлин. На службата присъстваха Техни Високопреосвещенства: Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Великотърновския митрополит Григорий, Ловчанския митрополит Гавриил, Старозагорския митрополит Киприан, Врачанския митрополит Григорий, и Преосвещените епископи: Герасим епископ Мелнишки – главен секретар на Светия Синод, Сионий епископ Велички – игумен на Троянския и Бачковски манастири, Пахомий епископ Браницки – ректор на Софийската духовна семинария, Макарий епископ Главиницки, викарий на Русенския митрополит Наум, Исаак епископ Велбъждски, вторий викарий на Софисйкия митрополит, множество духовенство от цялата Западна- и Средноевропейска епархия на Българската църква и гости от Поместните Православни Църкви, и множество миряни. На 29-ти октомври бе отслужена Архиерейска съборна света Литургия в храм „Свети цар Борис-Михаил“ в Берлин. По време на Литургията бе ръкоположен дякон Райко, служещ в град Щутгард в Германия. След литургията всички митрополити и епископи отправиха благопожелания към митрополит Антоний и поднесоха подаръци и дарове за спомен на 10-годишнината от избора и интронизацията на митрополита. Богослужбата завърши с многолетие, провъзгласено от йеродякон Вартоломей.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 4

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content