Продължете към съдържанието

30 октомври 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

2023 10 28 21 30 31 255 1

С литийно шествие беше въведена част от одеждата на света Петка в новия храм на Сливен, носещ нейното име. Радостното събитие събра множество народ, които съпроводиха светинята до въвеждането и в храма, където ѝ се поклониха. Литийното шествие бе водено от Агатополския епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и част от свещенството на града. Предстоятелят на храм „Света Петка“ отец Йоан Петров носеше в ръцете си светинята след богато украсената с цветя икона на светицата. Литийното шествие премина огласено с тропари и украсено с цветя, които децата хвърляха през целия път.

Храмът „Света Петка“ в Сливен, получи дар – част от одеждата на светицата от град Яш, където се покоят нейните мощи. По традиция всяка година се преоблича нейното тяло, а дрехата се дарява на храмове и манастири.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В неделя, на 29-ти октомври се проведе хиротонията на избрания епископ на Талантѝу – Епифаний. Архиерейската Литургия и хиротонията бяха отслужени в митрополитската катедрала на Атина – „Благовещение“. Хиротонията на новия епископ бе оглавена от архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним Втори в присъствието на политици, духовенство, монаси, както и множество православни християни.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 2

Skip to content