Продължете към съдържанието

1 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

В навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, в Духовно-просветен център „Свети архангел Михаил“ във Варна с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, се провеждат поредица от срещи, посветени на празника, обединени под надслова „Будителски слова“. Тази година своите слова по темата за будителството от миналото до днес споделят трима духовници. На 1-ви ноември гост на „Будителски слова“ бе йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Свети Йоан Рилски“ край София. Темата на неговата беседа е: „Началото на Българското възраждане и свети Пимен Зографски“.

На 2 ноември ще чуем словото на иконом Василий Шаган, предстоятел на храм „Свети Николай Чудотворец“ във Варна. Тема: „Поляризация в пространството на християнския живот – причини и следствия“.

На 3 ноември срещата ще бъде с иконом Георги Стоименов, предстоятел на храм „Свети архангел Михаил“ във Варна. Той ще говори по темата: „Будителството днес“. Началният час 18:00 часа.

+++

От 30 октомври, в град Гоце Делчев започва Шестият международен есенен музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“. Той се организира съвместно от Неврокопска митрополия и Община Гоце Делчев и ще продлъжи до 10-ти ноември. Артистичен директор на фестивала за поредна година е професор Анастас Славчев, световно известен пианист и педгог. В тазгодишното издание на фестивала ще участват хорови състави и прочути изпълнители на вокална и инструментална музика. Всички прояви на фестивала ще се провеждат от 18 часа в салона на новата сграда на митрополията. Вход свободен!

+++

На 1 ноември с благословението на Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий, Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей, викарий на митрополиа взе участие в кръгла маса на тема „Родолюбие и милосърдие“ посветена на 110 години от кончината на Александър Георгиев Коджакафалията.  Мероприятието се състоя в Център за съвременно изкуство и Библиотека, етаж 2, зала „Конферентна“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 26 октомври, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий прие в Патриаршеския дворец в Белград архимандрит Захариас (Захару), свещеник в манастира „Свети Йоан Кръстител“ в Есекс и игумена на манастира отец Петър (Вризас). Отец Захариас и отец Петър бяха включени като лектори на Втория Светопрохорски монашески събор, който се проведе от 30 до 31 октомври в манастира „Свети Прохор Пшински“ в Сърбия.

+++

Светият Синод на Румънската православна църква проведе своите работни и тържествени заседания на 25 и 26 октомври под председателството на Румънския патриарх Даниил. На тях членовете на Синода взе решения, в които прослави още свои светци.

Синодът на Румънската патриаршия:

– определи 1-ви октомври за Ден на възрастните хора. Той ще бъде включен в православния календар в раздела за значими дни и дати;

– одобри канонизирането на преподобни Макарий Протопсалт с името свети преподобни отец Макарий Протопсалт и включването му в календара на Румънската православна църква с празник 31 август. Синодът одобри и богослужебните текстове на светеца (синаксар, акатист и служба) и неговата икона;

– одобри предложението на Южнобесарабската епархия за започване на процеса за канонизиране на протосингел Ираклий Флокей (роден на 11-ти май 1893 година – починал на 16 август 1964 година).

– одобри уеднаквяването на името на свети Димитър Нови като свети преподобни Димитър Нови, закрилник на Букурещ, и уеднаквяването на иконата на светеца, така че той да бъде представен като държащ Патриаршеската катедрала в лявата си ръка и овчарска тояга в дясната си ръка;

– реши да включи свети Николай Кавасила (20 юни) в календара на Румънската православна църква и да утвърди богослужебните текстове на светеца (синаксар, служба, акатист и молебен канон);

– реши да включи светите мъченици Марий и Марта, съпругата му, и синовете им Аудифакс и Авакум (6 юли) и да утвърди богослужебните текстове на светците (синаксар и акатист);

– утвърди Акатист към свети праведни Симеон Богоприимец (3 февруари);

– утвърди Акатиста към свети Варсонуфий и Йоан Газийски (6 февруари);

– и одобри текста на службата за ексхумация на упокоилите се в Господа.

+++

В понеделник, на 30 октомври, се състоя хиротонията на Преосвещения епископ на Амфиполска епархия – Христофор, който дълги години бе протосингел на Козанската митрополия и бе ръкоположен в катедралния храм на Козани „Свети свети Константин и Елена“ от Високопреосвещения митрополит на Козани – Павлос в съслужение с митрополити и епископи от Гръцката Църква.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 4

Skip to content