Продължете към съдържанието

3 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

53302611890 55d948626f k

На 1-ви ноември, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен по повод Деня на народните будители, пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий“ в двора на Хуманитарната гимназия. На тържеството присъстваха: кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, командирът на Съвместното командване на специалните операции Явор Матеев, областният управител на Пловдивска област Илия Зюмбилев, общински съветници, държавни и обществени служители, учители и просветни дейци, общественици и граждани. След като бяха поднесени венци пред паметника на първоучителите – св. братя Кирил и Методий, митрополитът, кметът Здравко Димитров, генерал-майор Явор Матеев, областният управител Зюмбилев и духовниците застанаха начело на тържественото шествие, в което се включиха всички официални гости, дейци на културата и просветата, преподаватели и хиляди ученици от пловдивски училища. Под звуците на „Върви, народе възродени“ шествието премина радостно по Главната улица на града. На Стълбите на Каменица празничен концерт изнесе Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“. По-късно тържествата продължиха на площад „Централен“.

+++

На 3-ти ноември с благословението на Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий, Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей, викарий на митрополита от 09:00 ч., ще отслужи Архиерейска св. Литургия в храм „Св. Пимен Зографски“, кв. Крайморие, гр. Бургас.

Същия ден от 16:30 ч. ще се състои Награждаване  в храм „Св. Богородица“ на ученици от 1 до 12 клас в раздел „рисунка“ и „литературна творба“ за конкурса за Александър Георгиев-Коджакафалията – благодетелят на Бургас, организиран от Община Бургас и Неделно училище „Св. Пимен Зографски“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Катедрата по византийска музика на Департамента по музикални науки и изкуство на Македонския университет се провежда от 3-ти до 5-ти ноември с международна конференция под надслов „Музиката на света“. Конференцията ще бъде посветена на 32-годишнината от патриаршеското служение (1991-2023) и 50 години от архиерейското служение на (1973-2023) Вселенския патриарх Вартоломей.

+++

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий замина на посещение в епархията на Буенос Айрес и Южна Централна Америка. Тържественото славословие по случай пристигането на първойерарха на Сръбската православна църква бе отслужен на 2-ри ноември в манастира „Св. Сава“ в Буенос Айрес.

Епархията на Буенос Айрес и Южна Централна Америка на Сръбската православна църква е основана през 2011 година. В момента епархията има енории и мисии в Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Еквадор, Венецуела, Перу, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Ел Салвадор, Доминиканската република и Гватемала.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 3

Skip to content