Продължете към съдържанието

Военен ритуал и панихида на Архангелова задушница на Централните военни гробища

53308675658 f21d600791 k

В съботния ден преди Архангеловден, Православната църква е отредила да се почита паметта на всички християни, отишли си от този свят с вяра за възкресение. По традиция, в този ден се отдава вечна признателност и на офицерите и войниците, загинали по бойните полета, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

По този повод на 4 ноември, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийски митрополит отслужи панихида във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

В чинопоследованието взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, митрополитския протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

На заупокойното последование присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на МО, висши офицери от Въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи.

В ритуала в памет на загиналите воини участваха военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка, курсанти от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“.
Почетен караул поднесе венци и цветя пред мемориала, издигнат в памет на загиналите, в центъра на който има поставена желязна икона с образа на св. Георги. С коленопреклонно мълчание президентът, официалните и военни лица почетоха паметта на загиналите войни.

Ритуалът в памет на загиналите български войници се организира от 1924 г. Прекъснат е през 1946 г., а през 1992 г. по настояване на Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните отново е възстановен.

След като отдадоха почит на войните, епископ Поликарп и придружаващите го духовници отидоха на Централните софийски гробища, за да почетат и починалите духовници.

Бог да прости всички отишли си от този свят с вяра и надежда за възкресение!

Текст: Весела Игнатова

Снимки: иконом Костадин Тренев

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 3

Skip to content