Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 9 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

ace6edbfe6dd658dfe7e6881ca38bc9c

            В навечерието на Архангеловден учениците от втори клас от 150-то училище, които са избрали да изучават Религия, имаха открит урок на тема „Пазители на доброто“. Учители на децата бяха главен асистент доктор Полина Спирова от Богословския факултет на Софийския университет и Елена Дюлгерова – учител по религия в училището. Основно училище „Цар Симеон Велики“ е едно от базовите училища на Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, където се обучават бъдещите учители по Религия. С подкрепата на директорката госпожа Велкова студентите имат възможност да наблюдават не само уроци по Религия, но и различни други дейности, свързани с религиозното образование, като организиране на празници, открити уроци, взаимодействие с учителите по другите предмети.

+++

            В престолния град Русе бе отслужен Архиерейска света Литургия по повод храмовия празник на църквата „Свети Архангел Михаил“. Светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

+++

            В същия ден в град Попово, с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий оглави светата Архиерейска Литургия в храм „Свети Архангел Михаил“. По време на светата Литургия в свещенически сан беше ръкоположен дякон Илиян Тошков. След отпуста, с архипастирско наставление към него се обърна епископ Макарий, след което произнесе и празнично слово.

+++

            На 8-ми ноември, с благословението на Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий, Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей, викарий на митрополита отслужи Архиерейска света Литургия с Обновление на храм „Свети архангел Михаил “, в град Сунгурларе.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На Архангелова Задушница, за първи път в международното почетно гробище „Мирча Стари“, край община Мирча Вода, окръг Констанца, бе извършено българо-румънско военно-църковно честване. Първоначално протойерей Кирил Синев, представител на Българска Патриаршия в град Букурещ, в съслужение с румънски свещенослужители от Архиепископията на Тόми (Констанца), отслужи панихида за погребаните български, румънски, руски и немски воини. В знак на почит бяха поднесени венци и цветя.

+++

            Вечерта във вторник, на 7-ми октомври, Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, заедно с малка група други религиозни представители, беше приет в топла братска атмосфера от президента на Обединените арабски емирства Негово Височество Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в Дворецът Бахар в столицата Абу Даби.

+++

            Предстоятелят на Антиохийската Патриаршия Негово Светейшество Йоан Десети посети храм „Свети Архангел Михаил“ в Дамаск където участваше молитвено в светата Богослужба.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 0

Skip to content