Продължете към съдържанието

Престолният празник на храм „Св. Мина“ в гр. Кюстендил бе тържествено отбелязан

5980945

На 11 ноември Църквата почита светия великомъченик Мина, убит за Христовата вяра в Египет през 296 г. По този повод в гр. Кюстендил днес тържествено бе отбелязан празникът на централния градски храм, носещ името на светеца.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит архиерейска св. Литургия в новия храм „Св. Мина“ оглави Велбъждският епископ Исаак, в съслужение с духовници от околията и гости. Молитвено участие в богослужението взеха игуменията на Граничката св. обител „Св. Лука“ монахиня Фотиния, бившият кмет на Общината г-н Петър Паунов със своето семейство, десетки жители от Кюстендил и поклонници от София, Дупница и Благоевград.

За празника на св. Мина в центъра на храма бе изложена частицата св. мощи на великомъченика, която се съхранява в храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ при Архиерейското наместничество в гр. Кюстендил.

В края на св. Литургия епископ Исаак се обърна към присъстващите със слово, в което говори за св. вмчк Мина и за следване на неговия пример във вярата, упованието на Бога, молитвата и търпението в понасяне на изпитанията и страданията: „…по този начин може и ние да изповядаме достойно – не само с думи, но и с дела, както св. Мина е заявил пред неговите мъчители – че сме Христови и ще бедем Христови…“.

По повод храмовия празник, епископът поздрави предстоятеля на храма, църковното настоятелство и присъстващите християни от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, преподавайки първосветителското му благословение. След това, изпято бе многолетствие за Светейшия патриарх, за православния български народ и за всички присъстващи в храма.

След литургията бе отслужен празничен водосвет и бе осветено благословено ястие, раздадено на присъстващите.

+++

Тази година се навършват 100 г. от взетото решение за построяването на нов храм „Св. Мина“, 90 години от завършването на строежа на храма и предаването му на църковното настоятелство, както и 89 години от неговото освещаване, което е извършено на 4 ноември 1934 г. от тогавашния Софийски митрополит Стефан, който по-късно става Български екзарх.

Снимки: Пламен Михайлов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

_5980819

Visits: 15

Skip to content