Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 11 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

400677142 739362691563960 5105829220372827590 n

            По традиция в навечерието на големия християнски празник – Събор на свети Архангел Михаил и всички небесни безплътни сили, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил оглави празничната вечерня в църквата, посветена на Архистратиг Михаил в град Етрополе. С архиерея съслужиха предстоятелят на църквата ставрофорен иконом Огнян Георгиев и иконом Христо Нинов. На 8-ми ноември митрополит Гавриил възглави празничната света Божествена Литургия в древната Чекотинска обител. С митрополита съслужиха игумена на манастира Константийският епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, ставрофорен иконом Борис Петров, иконом Йоан Алексиев и дякон Андроник Попов. За молитвеното настроение на богослужението песенно допринесе църковният хор „Благовещение“ към храм „Св. Троица“ – град Ловеч.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 5-ти ноември новият председател на подворието на Руската църква у нас протойерей Владимир Тишчук отслужи своята последна литургия в храма „Свети Николай Чудотворец“ във Виена, където служеше досега. Протойерей Владимир Тишчук е вече в България, в петък руската църква отвори врати и бе отслужен молебен. Новият председател на подворието вече е живял у нас като дете, когато баща му, протойерей Аркадий Тишчук, е оглавявал подворието в периода 1973-1975 година.

***

            Вселенският патриарх завърши посещението си в Абу Даби. Вселенският патриарх Вартоломей се завърна по обяд в сряда, на 8-ми ноември, в своята катедра, след като завърши посещението си в Абу Даби.

***

            На 22-ри ноември, Вселенският патриарх Вартоломей ще отиде в Неапол, Италия, където на специална церемония ще получи степента Доктор Хонорис Кауза по теология от Папското богословско училище в Неапол.

***

            В четвъртък в сградата на Румънската патриаршия се състоя събитие, посветено на 150-годишнината от основаването на списание „Румънска православна църква“ – официалния бюлетин на Румънската патриаршия. Събитието, организирано в присъствието на Негово Светейшество патриарх Даниил, беше модерирано от Негово Преосвещенство Варлаам, патриаршески викарен епископ. Срещата бе предшествана от света Литургия, отслужена в Патриаршеската катедрала, последвана от панихида за отишлите си редактори на списанието. За въведение на конференцията епископ Варлаам подчерта факта, че „малко списания могат да се гордеят с толкова дълго и непрекъснато съществуване“. След това Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил говорѝ за това какво означава списание „Румънска православна църква“ за век и половина дейност. Той също така описа значението и дейността на списанието като „централно средство за писмена информация, което периодично отразява основните събития, динамиката и живота на Румънската православна църква. Адресирано предимно към православното духовенство, списанието е и вестител на църковното учение за вярващите миряни“. Накрая на събитието патриарх Даниил връчи ордени и грамоти на служителите и сътрудниците на списанието.

***

            С хиротониите на избраните епископи на Танáгра – Апостол и Нектарий Кариупόлски, в събота и неделя се затваря цикълът от хиротонии на викарийните епископи, които бяха избрани по време на последното редовно заседание на Светия Синод на Гръцката Архиепископия през месец октомври. Хиротониите на двамата епископи съответно на 11-ти и 12-ти ноември ще бъдат извършени в Атинската Катедрала „Благовещение“ от Архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним Втори. в събота на 11-ти ноември, се състоя хиротонията на избрания епископ на Танáгра – Апостол. На следващия ден, 12-ти ноември, неделя, ще се извърши хиротонията на избрания за епископ Нектарий Кариупόлски.

            Епископ Апостол беше избран от Синода на Гръцката Църква на 9-ти октомври 2023 година с титлата на древната епископия на Танáгра и ще продължи да служи като епископ и директор на Службата на Представителството на Църквата на Гърция в Европейския съюз, в Брюксел. Епископ Нектарий бе избран от Синода на 10-ти октомври с титлата на древната Кариупόлска епископия.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 0

Skip to content