Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 17 номеври 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

E936 scaled

            С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан през 2023 година се издава и втора книга от богатото творчество на светител Тихон Задонски. Тя обхваща четвъртия том от творенията му и по-специално произведението „Духовно съкровище, събирано от света“.

            Изданието се състои от 157 неголеми самостоятелни статии и представлява собствено размишления за предметите на вярата по повод думи, изречения, предмети или дадени действия и явления. Светителят посочва различни явления от видимия свят като примери за християнските добродетели или пороци. Съчинението започва с епиграф, съвсем ясно показващ целта и съдържанието на произведението: „Както търговецът събира различни стоки от разни страни, докарва ги в дома си и ги съхранява, така и за християнина е възможно да събира от този свят душеполезни мисли, да ги слага в скришната стая на сърцето си и с тях да поучава душата си“. Свети Тихон навлиза във всички житейски явления, за да се задълбочи още повече в това, което те символично заключват в себе си, и да се оттегли в най-съкровения смисъл, който се съдържа в света. Това, според св. Тихон, е „евангелската и християнската философия“, която е толкова различна от „външното любомъдрие“. Едновременно с това през цялата книга на св. Тихон преминава мисълта за необходимостта и ценността на „правилното и прилежно разсъждение“; много интересно е настойчивото указание на св. Тихон, че „умът без Божието просвещение е сляп“, но в Христовата светлина умът става зрящ.

***

            Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посрещна в Митрополитския дом кмета на община Стара Загора – Живко Тодоров и новия му управленски екип – досегашните заместник-кметове Надежда Чакърова, Радостин Танев и Милена Желева, както и новите лица в екипа – Павлина Делчева и Мартин Паскалев. Освен в престолния град, през последната седмица владиката присъства на тържествените церемонии по полагането на клетви от новоизбраните кметове и общински съветници в няколко от общините от богодаруваната му епархия – Чирпан, Свиленград и Раднево. Архиереят благопожела на всички здраве и мъдрост в делата, като изрази надежда в продължаване на добрите партньорски взаимоотношения на Старозагорската света митрополия с местната власт.

***

            На 16-ти ноември в катедралния храм „Свети свети Кирил и Методий“ в град Ловеч се проведе беседа под надслов „Със слава и чест ги венчай“. Беседата е посветена на християнското семейство, брак и възпитание на децата. Какъв е смисълът на благословения от Бога брак, какви са основните трудности пред семейството в днешната анти-семейна цивилизация, как да възпитаваме децата си в духа на светата Православна вяра и други въпроси бяха засегнати по време на беседата. С присъстващите бяха обсъдени и различни жизнени ситуации, свързани с семейния живот и отношения.

***

            На 16-ти ноември 2023 година се навършват 10 години от мирната и блажена кончина на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил (1952-2013). По този повод в храм „Успение Богородично“, в град Гоце Делчев, бе отслужена Заупокойна света Литургия и панихида.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            В сряда, на 15-ти ноември, Високопреосвещеният митрополит на Ксанти Пантелеймон посети, Вселенската Патриаршия, придружен от протосингела на Светата митрополия архимандрит на Вселенския престол Софроний. Митрополит Пантелеймон бе приет от Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей в кабинета на патриарха, където се проведе топъл разговор. Митрополитът на Ксанти и придружаващите го духовници се поклониха в Светата патриаршеска катедрала „Свети Георги Победоносец“ и посетиха манастира Пантократор.

***

            На 16-ти ноември Вселенската Патриаршия канонизира преподобния Гервасий (Параскевопулос), наричан „светецът на Патра“.

            Той е роден през 1877 година в село Граница, област Аркадия в Южна Гърция, с трудно детство в много бедно семейство. От малък остава без майка и като дете търси утеха в местния манастир на света Богородица Керница. Гледайки стенописите, един път се помолил на Бога така: „Христе, направи и аз да се залепя на стената и да остана тук!“. Малкият Георги, както било кръщелното му име, след много премеждия се озовал в Патра и там почукал на вратата на митрополита на Патра Йеротей (Митропулос), който също бил родом от Аркадия. Митрополитът взел под своя опека сирачето и се грижил за него. По време на погребението на митрополит Йеротей, извършено в Патра от свети Нектарий Егински, той се запознава със светията и вече дякон, заминава да учи в Атинската семинария „Ризариу“. Завършва Богословския факултет и приема свещенство. По време на Балканските войни е военен свещеник, а след това е назначен за проповедник в митрополията в Патра. Големият му духовен авторитет го прави посредник между враждуващите страни в гражданската война през 40-те години в Гърция, като той успява да предотврати кръвопролитията в Патра. Автор е на няколко съчинения, едно от които е тълкувание на божествената Литургия. Става известен с грижите си за вдовиците, сираците и бежанците. Основава много неделни училища и младежки лагери за отдих и духовна просвета. Познавалите го свидетелстват, че е бил духоносен човек, молитвеник с мисионерски дух. Почива през 1964 година в деня на светите Апостоли, а стотиците събрали се на погребението му съпровождат тялото му с възгласа „Свят“.

            През 2014 година по повод 50 години от успението му митрополитът на Патра – Хризостом извърши чин по изваждане и препогребване на неговите мощи, на което присъстваха множество епископи и хиляди вярващи от Патра и други градове. Според реда за канонизация в Гръцката църква, епархийският архиерей митрополит Хризостом предлага подвижника за канонизация пред Светият Синод на Гръцката църква. След разглеждане от съответната синодална комисия предложението е единодушно прието от членовете на Светият Синод на Гръцката църква през 2019 година и след това изпратено във Вселенска Патриаршия. На 16-ти ноември 2023 година, Светият и Велик Синод на Вселенската Патриаршия взема решение за официалното причисляване на преподобни Гервасий към лика на светците.

***

            На 16-ти ноември, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий оглави Патриаршеска света Литургия за празника „Възстановяване на храм „Свети Георги Победоносец“ в град Лида“ по стар стил, в църквата „Свети Георги“ в Стара Бежания.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 3

Skip to content