Продължете към съдържанието

Празнична архиерейска вечерня в чест на Въведение Богородично

IMG 8656

На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично. В този ден столичният храм „Въведение Богородично“ в кв. „Дружба“ отбелязва своя храмов празник.

В навечерието на празника, 20 ноември, в едноименния софийски храм бе отслужена празнична архиерейска вечерня. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит тя бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Владимир Дойчев и йеродякон Вартоломей.

Епископ Поликарп бе посрещнат в храма от ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма, както и от неговите събратя – протойерей Владимир Гълъбов и свещеник Йоан Кръстителски. Църковните песнопения изпълниха певците от хор „Св. Наум Охридски“, дирижирани от д-р Андрей Касабов. По време на вечерното богослужение бе извършен и чинът на петохлебието за здраве и благословение на верния народ.

В края на вечернята епископ Поликарп произнесе проповед в чест на въвеждането на Божията Майка в храма, в която говори за историята на празника, както и за духовните послания, които ни дава той.

„Нека Света Богородица влезе в сърцето на всеки един от нас и ние да го направим за Нея Светая Светих“ – каза епископът – „а когато Тя е в нашето сърце и Бог ще снизхожда към нас и ще ни изпраща всичко необходимо за нашето спасение и вечен живот. По Нейните молитви Бог да ни дарува преуспяване, духовна мъдрост и да ни прави истински Божи чеда. Да бъдем хора на вярата, на духа и на призванието, мислейки за всички, но и за утрешния ден, който да бъде радост и мир за нас и идните поколения“ – благопожела владиката и призова вярващите да се стремят да се изграждат като истинско, сплотено семейство в Църквата и в живота като се изпълват с любов, състрадание, снизходителност, човечност и братолюбие.

Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма отец Христо, духовниците, певците за прекрасното пеене и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и отново пожела здраве, радостен празник и светли дни. Приветствие към викария поднесе отец Христо Пудин, който благодари за радостта от архиерейското посещение и като знак на признателност, уважение и любов, той поднесе на владиката красив букет цветя.

Текст и снимки: Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

IMG_8453

Visits: 48

СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ

ВАЖНО

АРХИВ

ВРЪЗКИ

Skip to content