Продължете към съдържанието

Детски образователен концерт в 78 СУ „Христо Смирненски“

IMG 1885

В следобедните часове на 24 ноември, в залата на 78 СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя, се състоя празничен концерт, посветен на 1160 г. от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Той бе изпълнен от деца, изучаващи предмета „Религия- Православие“. В най-голямото училище на Балканския полуостров вече 15 години този предмет се преподава и това се осъществява с усилията и желанието на три институции: църковното настоятелство на храма в града „Св. св. Кирик и Юлита“, председателстван от иконом Василий Топузлиев, училищното настоятелство и ръководството на 78 СУ, както и районната общинска управа.

Вече десет години в училището има обособен кабинет по „Религия“, който е оформен според православната иконографска традиция и в който учениците по вълнуващ, своеобразен начин се запознават с православната вяра и християнските ценности и традиции. Свободноизбираемия предмет през тази учебна година изучават близо 100 деца, под ръководството на трима учители-богослови: Миленка Йоцова, Пенка Петева и Мария Калугерова.

В концертната програма, която се състоя в навечерието на празника на св. Климент Охридски, продължител на просветното дело на светите равноапостолни братя взеха участие близо 60 деца от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас.

На милото тържество присъстваха Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Василий Топузлиев, предстоятел на храм „Св. св. Кирик и Юлита“, г-жа Ваня Найденова, гл. експерт по Религия в Министерство на науката и образованието, г-жа Ваня Станчева, старши експерт в РУО – София, директорът г-жа Димитрийка Герасимова, г-жа Милена Джолева, директор на ДГ „Изворче“, учители, родители и гости.

Талантливите деца впечатляващо рецитираха, пресъздаваха исторически събития и пяха духовни песни, заедно с Детския църковен хор „Св. Серафим Софийски“, ръководен от Анелия Кочева.

В края на програмата, възрадван от видяното, епископ Поликарп се обърна към децата и отбеляза, че в утрешния ден заедно със св. Климент Охридски Чудотворец честваме и св. Климент – първият епископ на София. „Бог да ви благослови и да ви наспори в дните, всяко познание, всяка мъдрост, та да бъдете достойни последователи на светите братя Кирил и Методий! Да бъдете техни духовни чеда и тяхна гордост! Да радвате вашите преподаватели, учители и родители и да бъдете гордост и за нашата Православна църква“ – каза епископът. „Благодарим ви сърдечно за това тържество и в утрешния ден наистина да почувстваме и изживеем празника на свети Климент“ – добави още той и изказа благодарност на г-жа Герасимова, на нейния екип и на всички, потрудили се за това прекрасно събитие.

От името на Софийска митрополия владиката, заедно с архимандрит Евтимий, раздадоха на учениците илюстрирана Детска Библия и иконка. Празничната програма завърши с многолетствие и паметна снимка.

Текст и снимки: Весела Игнатова 

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 396

Skip to content