Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 26 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

319824465 204985091923455 967240218715035981 n
Рисунка от предишното издание на конкурса, автор: Симона Венелинова Александрова на 13 години, „Арт“ школа към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ Шумен, с ръководител Теменуга Христова.

            Обявен е 6-и Международен конкурс „Рождество Христово“ за рисунка на тема „Рождество Христово“. Наближаващият, колкото скъп за поколения българи, толкова и важен християнски празник и тази година е повод за вдъхновение и творчеството на малки и на големи художници от страната и чужбина. В светлината на дългоочакваното идване в света на Богомладенеца е обявен 6-ти Международен конкурс за рисунка на тема: „Рождество Христово“ от Aтелие-галерия „Арт Муза“, с участието столичния храм „Свети апостол Андрей Първозваний“. В произведенията, създадени с техника и формат по избор на автора се очаква те да пресъздадат идването на Богочовека в света, началото на земният му живот и значението за хората на този момент от Библейската история, сложила началото на новата ера след Христа.

***

            По повод празника „Въведение Богородично“, бе издигнат и осветен четириметров кръст над манастира „Света Богородица – Ястреб“ край Ловеч. На мястото на новия кръст е имало дървен. „Сега всички хора, които минават по пътя Ловеч – Троян, ще могат да виждат кръста, поставен над манастира на висока скала. Идеята е да се знае, че под кръста се намира манастирът на Божията Майка Света Богородица – Ястреб и да пази нашия град“, посочи отец Вениамин. За монтирането на кръста са помогнали и служители на Държавно горско стопанство – Ловеч. Тази година за Великден бяха поставени на камбанарията на манастира пет камбани. Манастир „Света Богородица – Ястреб“ край Ловеч се намира на 2 километра от град Ловеч, в местност „Сливешки ливади“ и днес е молитвен дом на вярващите, за който се грижи отец Вениамин. Светата обител се счита за предшественик на Троянския манастир. Била е духовно и книжовно средище през Средновековието. След като е опожарена през 1690 година, много пъти са правени опити да бъде възстановена, но без успех. До момента, в който отец Вениамин разбира за това място и на него намира само абсидата на олтара, вкопана в земята. През 2013 година над нея започва изграждането на църква – по инициатива на младия духовник и с помощта на дарители. През 2014 година храмът е осветен, а на следващата година и изографисан от художника Венци Калчев с български светии. След това се построява камбанария и сграда за живеене за монаси.

***

            Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2023 година в размер на 400 000 лева за финансова подкрепа за Рилския манастир „Свети Йоан Рилски.

***

            След дъждовете и ураганния вятър в почивните дни покривът на храм „Света Петка“ в Балчик има нужда от основен ремонт. Миналия месец започна обновление на интериора, дограмата и подовата настилка със средства на храма, събрани дарения и отпуснатите от Община Балчик през юни тази година – 25 000 лева. Очаква се ремонтът да продължи два месеца. В това време службите ще бъдат в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. За покрива, който имаше нужда от частично поправяне, но вече трябва изцяло да бъде подновен, се отправя апел към всички добри хора да дарят средства – в дарителската кутия на храма или по банков път.

***

            В храм „Света Параскева“, Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум отслужи света Литургия по повод деня на свети Климент Охридски в село Тръстеник.

***

            На 25-ти ноември в храм „Свети архангел Михаил“ в село Волово, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит отслужи света Литургия.

***

            Празнична света Литургия бе отслужена в храм „Рождество Богородично“ в град Симитли, Благоевградска духовна околия по повод паметта на свети Стилиян Пафлагонийски. Литургията бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. В храма е построен параклис, посветен на свети Стилиян, и този ден се отбелязва като втори храмов празник.

***

            На 26-ти ноември в храм „Света Троица“ в град Ловеч, Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил отслужи Архиерейската света Литургия. На следващия ден на 27-ми ноември в понеделник, в храм „Света Троица“ в престолния град ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия оглавена от митрополит Гавриил. Преди Богослужбата ще бъдат изнесени мощи на свети Иаков Персиец за поклонение.

***

            С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 26-ти ноември (в неделя) от 11:00 часа в Аулата на Пловдивската духовна семинария и академия „Свети свети Кирил и Методий“ се проведе тържествено награждаване на участниците в 10-тия Национален ученически конкурс „Въведение Богородично“ на тема „Моето писмо до Божията майка“, който всяка година организира Пловдивска света митрополия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Приключи тридневното посещение на Патриарх Вартоломей в Неапол – Италия. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, в събота на 25-ти ноември, по обяд се завърна в града, заедно със своя антураж, след тридневното си посещение в Неапол, Италия. В петък, 24-ти ноември, той се обърна с встъпителна реч за работата на богословската конференция. Негово Светейшество се позова на концепцията за съборност в Църквата и отбеляза, че в древната литургична традиция, която е валидна в Православната Църква, е невъзможно да се служи Литургията без народа, както е и невъзможно е да се служи и без свещеник. „Така Литургията учи истинската връзка между индивида и общността, между всеки член и цялото тяло“, посочи той. Негово Светейшество поздрави организаторите на конференцията, които поставиха в центъра на дискусията „силата на дара на единството, който се изразява чрез Литургията, Троичната догма и Съборността, но също и в пътя, който следват нашите църкви за възстановяване на видимото единство на Тялото Христово в светлината на историята, която църквите и народите от Средиземноморието са живели заедно през вековете“. Следобед на същия ден Негово Светейшество посети Беневенто, където се поклони на мощите на Свети Вартоломей в едноименната църква, а след това и град Ариано Ирпино, родното място на епископ Масимилиано Палинуро от римокатолическата Църква в града, който придружаваше патриарха при посещението му в Неапол. В словото си Негово Светейшество се позова на дългогодишното си познанство с епископ Масимилиано, неговата доброта, дарби и открит характер, както и всеотдайното му служение в полза на вярващите католици в Смирна, по-късно в Трапезунд и днес в Неапол.

***

            В събота, на 25-ти ноември по повод празника на света великомъченица Екатерина, Негово Светейшество Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори отслужи Архиерейската света Литургия в храм с„Свети Сава Александрийски“. В храма се намира колоната където е била обезглавена света Екатерина. Патриарх Теодор съслужи със Синодалните архиереи и гости от Кипърска Архиепископия.

***

            На 25-и ноември бе интронизиран новия Солунски митрополит. Интронизацията се състоя в храм „Света Софѝя“ в Солун в присъствието на Негово Блаженство Архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним Втори, Халкидонския митрополит Емануил от Вселенската Патриаршия, представители на Поместните Православни Църкви, представители на Римокатолическата апостолическа църква и Арменската църква. От Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, по покана на Негово Светейшество Солунския митрополит Филотей и с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Неофит на интронизацията присъстваше Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. На 26-и ноември в в катедралния Солунски храм „Свети великомъченик Димитър Солунски“ бе отслужена Съборна Архиерейска света Литургия оглавена от вече интронизирания Солунски митрополит Филотей.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 5

Skip to content