Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 28 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

F3BC0B2F8F88BB10EE092532E766AEE2

            Излезе от печат специално издание на „Църковен вестник“, посветено на 120-годишнината на Софийската семинария. Изданието обединява два броя – 20 и 21 и се разпростира на 16 страници. Шестнадесетстраничното издание на „Църковен вестник“, посветено изцяло на 120-тодишнината на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, е илюстрирано със снимков материал от богатия архив на Семинарията. „Църковен вестник“ се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент. Цена на един брой – 70 стотинки.

***

            Съобразно решението на Светия Синод на БПЦ-БП от 3-ти октомври 2023 година, Православна духовна академия „Свети свети Кирил и Методий“, град Пловдив, организира научна конференция: „Пою Богу моему дондеже есмь…“ (Ще пея на моя Бог докле съществувам) в чест на 90-годишнината от рождението на иподякон протопсалт Аргир Сотиров Малчев. Конференцията ще се проведе на 2-ри и 3-ти декември в Аулата на Духовната Академия.

***

            На 24-ти ноември, когато Църквата отбелязва паметта на света великомъченица Екатерина, Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил възглави света Литургия в посветения на светицата храм в село Църквище. С архиерея съслужиха предстоятелят на храма иконом Антоний Марчев, свещеник Петър Милошов и дякон Андроник Попов. Архиереят честити празника и разказа части от житието на избраната невеста Христова, след което раздаде иконки и нафора на изпълнилите храма миряни.

***

            На 26-ти ноември, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай награди участниците в Десетия национален детски конкурс „Въведение Богородично“ 2023, организиран от Културно-просветния отдел на Пловдивската света митрополия. Празничната програма се проведе в Аулата на Православната духовна академия и Пловдивска духовна семинария „Свети свети Кирил и Методий“. Преди награждаването в храма на семинарията Пловдивския митрополит Николай отслужи молебен за благопреуспяването на децата. Тържествената церемония в аулата започна с приветствено слово на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай към децата, родителите и учителите.

***

            На 27-ми ноември, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай прие генералния консул на Република Турция в Пловдив господин Корхан Конгерю. Официалната среща се състоя в приемния салон на Митрополитския дом. Заедно с Владиката високия гост посрещнаха викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, и архимандрит Максим. Генералният консул изрази своето уважение към Българската православна църква, като изрази надежда, че взаимоотношенията между двете страни и народи ще останат все така добри. Негово Високопреосвещенство благопожела на консула успешна мисия по време на мандата му и в знак на уважение си размениха подаръци.

***

            На 27-ми ноември, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света Литургия в храм „Свети Йоан Рилски Чудотворец“ в град Кресна, Санданска духовна околия.

***

            Трио „Сопрано“ ще изнесе в Добрич благотворителен концерт в подкрепа на приюта за бездомни хора при храм „Света Троица“. 2 лева от стойността на всеки продаден билет, ще бъдат предоставени за приюта. Концертът е на 30-ти ноември (в четвъртък), от 19:00 часа в Концертна зала „Добрич“. Билети се продават на касата на залата. Класическото вокално трио „Сопрано“ е единството дамско оперно трио в България. Репертоарът има включва някои от най-известните оперни арии, евъргрийни, мюзикъл, руски и вечни български песни.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            В понеделник, на 27-ми ноември по обяд, Негово Светейшество Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори пристигна в Централна Африка, в град Бужумбура в Република Бурунди, придружен от Аксомийски митрополит Даниил. Негово Светейшество изрази радостта си от второто посещение, което прави в Бурунди след избора си. Предишното мисионерско посещение се състоя през 2013 година, по време на церемонията по интронизацията на Негово Високопреосвещенство митрополит Инокентий. Светата епархия на Бурунди и Руанда е създадена с патриаршески и синодален томос на 6-ти октомври 2009 година, докато тази година се навършват пет години от 26-ти ноември 2018 година, когато беше издигната до митрополия.

***

            На 27-ми ноември, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий присъства на тържествената академия на сръбската бизнес асоциация „Привредник“, която се проведе в тържествената зала в Нови Сад. Тържествената академия се проведе по повод приемането на новото поколение кадети на сръбската асоциация.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 37

Skip to content