Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 29 ноември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

406613366 732552075573044 1135674542472554286 n

            На 26-ти ноември, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети новопостроения параклис в село Мировец, посветен на преподобни Йоан Рилски Чудотворец. В съслужение с Архиерея бяха ставрофорен иконом Славчо Проданов – архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, председателят на храма протойерей Димитър Байков и свещеник Венцислав Георгиев. Празничният повод събра множество от жителите на търговищкото село, които взеха молитвено участие в богослужението. Сред официалните лица бяха кметът на Община Търговище доктор Дарин Димитров, кметският наместник на село Мировец господин Стоян Стоянов, както и основният дарител, спомогнал за построяването на Божия дом, който ще посрещне духовните нужди на жителите – господин Божидар Митов. Митрополит Йоан поздрави всички присъстващи и изрази своята молитвена благодарност към дарителите и спомоществователите, допринесли за построяването на благолепния параклис. Той разясни за тайнствата и богослуженията, които могат да бъдат извършвани след освещаването му, сред които тайнствата Кръщение, Венчание, Елеосвещение (Маслосвет). Негово Високопреосвещенство благопожела още покровителството и застъпничеството на свети Йоан Рилски да пази и подкрепя христолюбивите жители на село Мировец.

***

            Духовно-просветният център „Свети архангел Михаил“ във Варна от няколко години организира в навечерието на Деня на будителите поредица от срещи, посветени на празника, обединени под надслова „Будителски слова“. Тази година в инициативата са включени трима духовници: йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Свети Йоан Рилски“ край град София, иконом Василий Шаган, предстоятел на храм „Свети Николай Чудотворец“ във Варна, и иконом Георги Стоименов, предстоятел на храм „Свети архангел Михаил“ във Варна. През първите три седмици на ноември се състояха техните беседи в Духовно-просветния център на морската столица. За да бъдат достъпни до повече зрители, YouTube-каналът „Архангел“ публикува видеата на „Будителски слова“.

***

            В деня, в който Българската православната църква почита преподобния Теодосий Търновски, дипломите си за завършено висше образование получиха абсолвентите от Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Тържественото събитие започна със света Литургия, отслужена от отец Марин Маджаров в университетския храм „Свети Евтимий, патриарх Търновски“. Ректорът професор доктор Димитър Димитров връчи дипломите в присъствието на декана на Православния Богословски Факултет професор доктор Магдалена Легкоступ и на Нeгово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Негово Превъзходителство министърът на образованието, религиозните въпроси и спорта на Гърция, господин Кириакос Пиеракакис бе на посещение във Вселенската патриаршия, и бе топло посрещнат от Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей. Негово Светейшество поздрави министъра за новите задължения, поверени му от министър-председателя на Гърция и му пожела продуктивен и ползотворен мандат.

***

            Светият Синод на Критската църква бе свикан на 28-ми ноември под председателството на Негово Високопреосвещенство Критския Архиепископ Евгений, в Ираклион на редовно заседание.

***

            През изминалата седмица в Северна Македония беше представено проучване на международната организация „ИКОМОС Македония“, посветено на състоянието на храмовете и манастирите в страната. Изследването на 707 църкви от експерти е в рамките на проекта „Мониторинг на православното културно наследство“. То е показало актуалното състояние на всички храмове, рисковете пред тях, набелязани са конкретни съвети за преодоляването на проблемите. Създаден е и сайт, на който желаещите могат да се запознаят с всички включени в него църкви. През изминалата година експертни екипи на тази организация са посетили и оценили състоянието на църковните сгради във всичките осем епархии в страната, като за всяка една сграда е публикувана подробна справка къде се намира, кога и от кого е построена, както и в какво състояние е. За най-известната църква в страната – „Света Софѝя“ в Охрид, в доклада се казва, че сградата се поврежда от растителност, която не се отстранява: „Дървените скоби на екзонартекса са видимо повредени, има изхвърлени части от фуги от всички страни на църквата, има растителност по стените и покрива“. „ИКОМОС Македония“ е организация, включваща множество експерти, и е част от базирания в Париж международен комитет ICOMOS, който е най-голямата в света експертна неправителствена организация в областта на опазването на културното наследство.

Visits: 190

Skip to content