Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 2 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

001

            Варненска и Великопреславска света митрополия издаде книгата „Господ е крепост на моя живот“, която е посветена на десетгодишнината от кончината на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (1954-2013). Митрополит Кирил ръководи Варненска и Великопреславска епархия в продължение на 24 години – от 1989 до своята кончина през 2013 година. Книгата в негова памет съдържа два раздела. В първия раздел са събрани спомени за него на духовници, миряни и учени, а във втория са включени негови проповеди и слова. Изданието е илюстрирано с богат снимков материал, отразяващ четвъртвековното служение на митрополит Кирил в тази епархия.

***

            Варненската и Великопреславска света митрополия призовава всички духовници на Епархията да се молят за здравето на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 3-ти декември – в 14-та Неделя след Неделя подир Въздвижение – с молитви на Великата и Сугубата ектении.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Негово Светейшество Вселенския Патриарх Вартоломей имаше среща с митрополита на Лариса – Йероним. Негово Светейшество изрази своите притеснения, както и подкрепа за жителите на Тесалия, засегнати от наводненията. Митрополитът на Лариса имаше възможността да го информира подробно за бедствията в околността. Бяха обсъдени и църковни въпроси.

***

            В петък, на 1-ви декември, Сръбския патриарх Порфирий присъства на тържество по повод 120 години от създаването на Кръжок на сръбските сестри на Бачка епархия.

***

            Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отслужи в полунощ на 2-ри декември Литургия за празника на Свети Порфирий Кавсокаливит, в параклиса на Богословския факултет в Белград.

***

            В скита „Свети Порфирий“ в Милези, Атика, архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним Втори предстоя на тържествена вечерня. Свети Порфирий Кавсокаливит е роден на 7-ми февруари 1906 година в село Свети Йоан Каристиас в Евия, което се намира близо до Аливери. Почива на 2-ри декември 1991 година в килията си в Кавсокаливия. Старецът Порфирий е канонизиран на 27-ми ноември 2013 година.

Visits: 294

Skip to content