Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 8 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

407987718 304080422595656 256102119816903812 n

Сдружение „Бъдеще за община Разлог“ подема благородна инициатива, за да помогне за доизграждането на новата църква „Свети богоотци Йоаким и Анна“ в село Долно Драглище. Всеки ден от 9-ти до 24-ти декември, във времето от 11:00 до 17:00 часа, в офиса на сдружението в град Разлог, който се намира на централната търговска улица, всеки може да дари коледна украса за благотворителния базар или да закупи направени сувенири от „джуджетата“ в работилницата. Всички събрани средства ще бъдат дарени за довършването на храма в Долно Драглище. „Църквата вече е издигната и покрита, монтирана е дограма, прекарана е електрическа инсталация. Предстои външно измазване, изографисване и оборудване с църковна утвар.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Божествена света литургия отслужи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний за храмовия празник на Българската православна църковна община „Свети Амвросий Медиолански“ в Милано. В препълнения храм „Санта Мария Възстановителка“ Високопреосвещеният митрополит заедно с протойерей професор доктор Иван Иванов от Рим, протойерей Йордан Пашев от Цюрих и свещеник Васил Василев отбелязаха тържествено деня, посветен на свети Амвросий Медиолански. Литургичните песнопения изпълни дългогодишният псалт Николай Граминов. Сред официалните гости на празника бяха генералният консул на България в Милано Ана Паскалева и кардинал монсеньор Емануил от Архиепископията на Милано. Митрополит Антоний благослови присъстващите наши сънародници и призова да не забравяме, че църквата е онзи спасителен кораб, в който всички човешки души намират убежище в трудните житейски вълни и се запазват невредими, и достигат, пътувайки в този кораб на спасението, до тихия благ пристан, където Христос, разтваряйки Своите пречисти, изпълнени с безкрайна любов, обятия, приема всеки един от нас. Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отправи своите благодарности към църковното настоятелство на Българската православна църковна община „Свети Амвросий Медиолански“, към отец Васил Василев, на когото пожела „да бъде все такъв ревностен сеяч на Словото Божие и добър пастир на своето паство“, към протойерей професор докто1р Иван Иванов „за служението, приноса в отношенията между православната и католическата църква, подкрепата и неговата всеотдайност към църковната общност“, към протойерей Йордан за съпричастността към празника, към генералния консул Ана Паскалева, „затова, че въпреки натоварената и отговорна работа, никога не забравя, че заедно в Христа можем да постигнем много“, на гостите от католическата църква и на всички присъстващи. Духовното тържество завърши с многолетствие. След Светата божествена Литургия митрополит Антоний раздаде грамоти и награди на децата, участвали в конкурса по повод празника Въведение Богородично и Деня на християнското семейство и православната младеж, които по думите му са изобразили сърцата си и вярата си в Бога, така както и самият свети Амвросий е бил възпитан от малък.

***

Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Ретимно Продрόмос бе на посещение в Солун и бе приет в сградата на Солунската света митрополия, където проведе сърдечна среща и разговор с наскоро интронизирания Светейши Солунски митрополит Филотей.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 19

Skip to content