Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 7 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

53379476988 1ad1c550fc k

            На 2-ри декември в залата до параклиса „Свети Мина“ във Велико Търново фондация „Дякония и мисия“ проведе еднодневен безплатен семинар, посветен на Стария Завет. Лекциите водиха професор доктор Димитър Попмаринов и главен асистент доктор Стефка Кънчева – преподаватели по старозаветна библеистика в Православния богословски факултет на Великотърновския Университет „Свети свети Кирил и Методий“. Началото бе поставено в 09:30 часа. Първите две лекции води професор Димитър Попмаринов на следните теми: „Божието откровение и Свещеното Писание“ и „Канонът на Свещеното Писание на Стария Завет“. Следобедните лекции води доктор Стефка Кънчева, която представи „География на Палестина. Животът на старозаветния човек“ и „Старият Завет в православното богослужение“. Над двадесет участници от цялата страна се включиха в еднодневния безплатен семинар.

***

            В навечерието на храмовия си празник видинският митрополитски храм „Свети Николай Чудотворец“ получи ценно дарение-икона на светеца и мощи на свети Димитър Солунски. Иконата на свети Николай Чудотворец е ръчна изработка и е дело на зографа Димчо Димчовски. Тя се дарява на видинския храм от госпожа Таня Попова. Даренията бяха посрещнати от миряни и граждани и с литийно шествие иконата, носена на ръце от вярващи християни, тръгна от кръстовището на улиците „Цар Александър Втори“ и „Княз Александър Батенберг“, начело с Градския духов оркестър. В шествието се включиха Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, свещеници от видинска епархия, длъжности лица, представители на местната власт, културни институции и сдружения, граждани. Последва Архиерейска велика вечерня с петохлебие, а на самия празник бе отслужена Архиерейска света Литургия.

***

            На 6-ти декември, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отбеляза своя имен ден, като отслужи в навечерието на празника  Празнична вечерня с петохлебие в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в квартал „Христо Смирненски“ в Пловдив. На другата сутрин митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“ в Асеновград. В края на Литургията владиката прие множеството цветя и пожелания за именния си ден, благослови хората в храма и честити празника, пожелавайки свети Николай винаги да бди над тях с молитва и застъпничество и през трудни, и през радостни моменти. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

            По същото време с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, възглави архиерейската света Литургия в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в квартал „Христо Смирненски“ в Пловдив. По време на причастния Преосвещеният Знеполски епископ Арсений произнесе проповед за празника и преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. След богослуженията бяха отслужени молебени за здравето на Светейшия патриарх Неофит, на които всички архиереи, свещеници и миряни с едно сърце и уста горещо се помолиха за скорошното му оздравяване.

***

            На 6-ти декември, Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум отслужи света Литургия за празника на съборния градски храм „Свети Николай Мирликийски“, в Разград.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            В началото на декември Православната църква чества празника Въведение в храма на Пресвета Богородица по стар стил. Той бе отбелязан много тържествено в Православната духовна семинария във Варшава. В празничния ден Негово Високопреосвещенство Савва, митрополит Варшавски и на цяла Полша, молитвено участваше в светата Литургия по повод празника.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 2

Skip to content