Продължете към съдържанието

НОВА КНИГА: ИСТОРИЯ НА ХРАМ „СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ” – КНЯЖЕВО И НА ВОЕННИЯ ПАМЕТНИК В ХРАМОВИЯ ДВОР

viber изображение 2023 12 23 15 09 06 235

През настоящата 2023 г. се навършват 130 години от освещаването на храм „Свети пророк Илия” в столичния квартал Княжево от епископ Партений (отпосле Софийски митрополит). По този повод, с благословението на Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит се издава настоящата книга, в която се припомня историята на храма от идеята за изграждането му преди почти век и половина до наши дни.

През идната 2024 г. се навършат и 110 години от поставянето на паметника на загиналите княжевци в Балканската и Междусъюзническата войни (1912-1913 г.). Затова в първите две части на изданието се  представя на читателя дословно книгата на иконом Стефан поп Минев, издадена през далечната 1915 г. и посветена на този паметник. За да се предаде духът и въжделенията на нашия народ през онази епоха, текстът ѝ се публикува със съгласието на  наследниците и без корекции, освен изискуемото техническо за целта нормализиране.

Съставител на книгата и автор на третата ѝ част, с най-новата история, е иконом Дилян Цветков, председател на църковното настоятелство на храма. Той в предговора споделя:

„Често пъти нещата, които са непосредствено около нас, неща, които са винаги пред очите ни, ние мислим, че добре познаваме и затова почудата ни е искрена, когато чуем някоя история, свързана с тях, и тя обори усещането ни за изчерпателното им познаване. Надявам се настоящата книжка да постигне именно това и да задълбочи любознателния интерес към духовното сърце – храм „Св. пророк Илия”, на нашия растящ, но неостаряващ столичен квартал Княжево.“

Изданието е луксозно оформено, с автентични портретни фотографии и цветно приложение.

Църковното настоятелство благодари на ИК „Ариматея“ и на печатница „Образование и наука“ ЕАД, които се постараха в навечерието на светлото Христово Рождество да направят един красив подарък на историческата памет за всички, които пожелаят.

Разпространява се от Църковното настоятелство на храма.

Телефон за връзка: 02/ 857 91 33 ; 0895 670 032

Цена: 18 лв.

Visits: 158

Skip to content