Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 23 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

f69e45ce8cc9aa5b224d6cb85d6fba4a

            На 19-ти декември официално завърши изписването на академичния параклис „Свети Климент Охридски“ в сградата на Богословския факултет на Софийския университет. В ранния следобед Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, подписа протокол, с който се приемат поръчаните от Светият Синод стенописи без забележки. Архиереят поздрави зографите Стоян и Нели Белеви за отлично свършената работа и изказа надеждата си дълги години стенописите да красят храма и да вдъхновяват преподавателите и студентите в учението и молитвата.

***

            В навечерието на Рождественските празници, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан проведе беседа с новите лейтенанти от Сухопътните войски. Те са от последния випуск на Националния военен университет „Васил Левски“, а от няколко месеца част от военните формирования от Втора Тунджанска механизирана бригада в гарнизоните Стара Загора, Хасково, Ямбол и Плевен, както и формированията в Карлово и Казанлък от 61-ва Стрямска механизирана бригада. В беседата освен нуждата от духовност и придържане към християнските ценности и добродетели, митрополит Киприан изтъкна важната роля на добрите партньорски взаимоотношения между Българската православна църква и Българската армия на местно ниво. Едно от доказателствата за това е осветеният през миналата година параклис „Свети Георги Победоносец“ във военното поделение в Стара Загора. В знак на признателност и благодарност командирът на бригадата бригаден генерал Станимир Христов подари на архиерея икона с лика на светеца.

***

            На 22-ри декември със симфоничния концерт „В навечерието на Рождество Христово“ Държавна опера Варна отбеляза 10-годишнината от интронизацията на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той е канонично избран от Светия Синод в пълен състав на 22-ри декември 2013 година. По този повод екипът на оперния театър представи световната премиера на симфоничната поема „Бряг“, най-новата творба на известния композитор и диригент доктор Мартин Георгиев, щатен диригент на Кралския балет в Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон. Негово Високопреосвещенство изрази своята сърдечна благодарност и в началото на концерта прозвуча неговия поздравителен адрес към госпожа Даниела Димова, Директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Западноевропейска митрополия алармира за мнима кампания за набиране на средства за българския храм в Лондон. „Поради постъпили към нас запитвания относно дарителската кампания на „Инициатива за построяване на Български Православен Храм в Лондон“ на господин Емил Русанов от сайта Будилник, Ви информираме, че това е частна инициатива и няма нищо общо с кампанията на Българската православна църква за построяване на храм в Лондон. Средства от тази кампания не постъпват към нас и никога не са били предоставяни. Към настоящия момент единствено кампанията, организирана от Българската православна църква с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, за реконструирането и изграждането на храм „Свети Йоан Рилски“ при Посолството на Република България в Лондон е автентична.  Други кампании за построяване на църква в Лондон не се извършват с благословението на митрополит Антоний и не са част от каноничната Българска православна църква – Българска Патриаршия. Подчертаваме, че построяване на православен храм в Лондон и набирането на средства за това е единствено в компетенцията на Западно- и Средноевропейска митрополия на Българска православна църква – Българска патриаршия и следователно други дарителски кампании са единствено частни инициативи, за които не можем да гарантираме, че средствата ще бъдат оползотворени по предназначение. Молим българските християни в тези светли Рождественски дни да бъдат внимателни на кого даряват!“

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 22

Skip to content