Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 24 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            В навечерието на Рождество Христово излезе от печат нова книжка за деца, озаглавена „Житие на детето мъченик Мамант“. Житието е преведено от гръцки от Мария Христова и текстът е редактиран с участието на начални учители в София, за да бъде по-достъпен за децата в училищна възраст. Книжката заедно с ламинирана иконка на свети Мамант беше отпечатана в хиляди екземпляри на изключително ниска цена от издателския колектив, който дари труда си. Някои митрополии вече я раздават на децата на предколедните си срещи с ученици. Има възможност през месец януари на следващата година да се отпечатат още хиляди бройки. По идея на издателския колектив на учениците в Софийската и в Пловдивската духовна семинария през тази седмица беше раздадено житието на свети Мамант и негова иконка, а на семинарските храмове беше дарена целувателна икона на детето-светец. Семинаристите с голям интерес слушаха за светеца, който е бил на тяхната възраст, когато е станал герой на вярата ни и сега е пример за всички деца и юноши.

***

001 2

            На 23 декември, броени дни преди празника Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в храма на манастир „Свети апостоли Петър и Павел“, село Златар. В края на утренята Архиереят извърши чина на монашеското пострижение. На новопостриганата монахиня беше дадено името Теофана, в чест на преподобна Теофана Басараб (Българска), която е определена в акатиста като тайнственото светило на Балканите.

***

            На 23 декември, когато църквата чества паметта на преподобни Наум Охридски, небесен покровител на Русенския митрополит Наум, в храма на Басарбовския скален манастир беше отслужена света литургия от Епархийския архиерей, митрополит Иаков Доростолски и Главиницки епископ Макарий. В края на богослужението митрополит Иаков подари на митрополит Наум ковчежета с частици от мощите на света Марина и света Петка, които да бъдат за благословение на клира и народа в епархията. Епископ Макарий поздрави владиката с имения му ден от името на всички служители при митрополията и епархийското духовенство, пожелавайки му здраве и дълголетие.

***

            На 24 декември по случай „Бъдни вечер“ в храм „Свети Никола“ в южния двор на Бачковската света обител бе отслужена Велика вечерня.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 21 декември, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей присъства и говорѝ на събитие, организирано от Спортната асоциация „Пѐра“. Събитието се провежда поради зачестилите се случаи на хора с болестта Алцхаймер. В словото си Негово Светейшество изрази задоволството си от тези действия на спортната асоциация и приноса ѝ към подобряване живота на страдащите от Алцхаймер.

***

            На 23 декември, делегация от учители родители и деца, водена от Негово Високопреосвещенство митрополита на Кидониόн – Атинагор посетиха Вселенската Патриаршия. Те бяха посрещнати от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Децата поздравиха патриарх Вартоломей за неговия юбилей от хиротонията му за епископ на Филаделфия и изпяха коледни песни. Патриариарх Вартоломей благослови присъстващите, като всяко дете бе удостоено с подарък.

***

            В Патриаршеския манастир „Свети Сава Освещени“, Негово Светейшество Александрийският и на цяла Африка Папа и Патриарх – Теодор ΙΙ предстоя на утринна и Царски часове, като в края на богослуженията патриарх Теодор пострига в чин „четец, певец и свещоносец“ няколко семинаристи от Александрийското Патриаршеско училище „Свети Атанасий Велики“.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 498

Skip to content