Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 27 декември 2023 г.

414700691 766414038858825 5664278449471227506 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            Престолният град Ловеч посрещна великия празник на Рождество Христово в катедралния храм „Свети свети Кирил и Методий“ с архиерейска света Литургия, предстоявана от Високопреосвещения митрополит Гавриил Ловчански. Владиката честити празника на Рождението по плът на нашия Господ Иисус Христос, произнесе проповед и раздаде иконки, посветени на Рождество Христово.

            На следващия ден – 26-ти декември, по традиция митрополит Гавриил възглави празничното богослужение в църквата „Света Параскева-Петка Епиватска“ в град Троян. По време на богослужението владиката награди с офикията „протойерей“ новият архиерйески наместник на Троянска духовна околия и предстоятел на храм „Света Параскева-Петка Епиватска“  отец Войден Божков. Митрополит Гавриил честити вторият ден на Рождество Христово, посветен на Пресвета Богородица, произнесе проповед и раздаде иконки, посветени на празника.

***

На 26-ти декември, вторият ден на Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай предстоя на архиерейска света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик. В съслужение с владиката бяха: Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, архимандрит Максим, духовници от Пловдив и духовната околия както и митрополитският протодякон Илиян Александров. Литургичните песнопения изпълниха митрополитският хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев заедно с катедралния певец протопсалт Марин Йорданов, Богдан и Възкресия Дийнар. Преди началото на светата Литургия митрополита пострига Димитър Сестрински от село Варвара, Петър Марков и Спас Димитров от град Пазарджик за четци на Българската православна църква. Празникът бе уважен от десетки боголюбиви християни. На богослужението присъстваха кметът на Пазарджик господин Петър Куленски, областният управител на Пазарджишка област госпожа Валентина Кайтазова, кметът на Община Септември госпожа Васка Рачева, представители на държавната и общинската власт, общественици. В края на Литургията митрополит Николай произнесе вдъхновено слово за празника, възпоменавайки Пресвета Богородица и близките родственици по плът на Господа Спасителя, и посочи, че чрез църковното тържество утвърждаваме ценностите на семейните отношения. Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

***

            На 26-ти декември, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оглави света Литургия в благолепния храм в град Велики Преслав, посветен на светите апостоли Петър и Павел. Митрополит Йоан огласи своето поздравително слово за Рождество Христово. След словоро Негово Високопреосвещенство благопожела на жителите „Бог да пази града от беди, злощастия и скръбни обстоятелства! И поздрави всички с Честито Рождество Христово! Пожела също новта 2024 година, „да бъде мирна, плодородна и по-добра. На добър час с Божията благодатна помощ!“ каза още митрополитът.

***

            На Стефановден 27-ми декември, в криптата на Шипченския манастир „Рождество Христово“. Владиката прочете архипастирския си поздрав за Богорождението, в който призовава да се осмисли честването на празника. „Нужно е да извървим вътре в нас пътя от егоцентризма си до Бога и хората. Той често не е лесен, но крачка след крачка идва и утехата, носеща мир и радост. За тях жадуваме всички и вярващи, и все още невярващи. Чеда Божии сме и не можем без Спасителя си, защото Той е „пътят и истината и животът“. По време на утриннто богослужение архиереят подстрига за четец 7-годишния Андрей от град Крън. Първокласникът ще помага по време на службите в околията.     

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 27-ми декември, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, оглави Съборна света Литургия, празнуващата църква „Свети Стефан“ в българската енория на Константинопол, във Фенер на Босфора. С Негово Светейшество съслужиха митрополит Максим на Силиврия и Тивериополския епископ Тихон, викарий на Бългатрския патриарх Неофит.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 416

Skip to content