Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 28 декември 2023 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            На 26-ти декември по случай втория ден на Рождество Христово – Събор на Пресвета Богородица, Негово Преосвещенство епископ Макарий Главиницкий предстоя на светата Литургия в храм „Свети Николай Мирликийски“ в град Тутракан. В края на службата владиката поздрави църковното изпълнение от името на Русенския митрополит Наум с Христовото Рождество.

***

            На 27-ми декември, по случай празника на свети архиякон Стефан, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави архиерейска света Литургия в старинния храм „Свети Георги“ в Асеновград. С Владиката съслужиха: викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, архимандрит Максим, както и свещеници от града и околията. Службата беше украсена с прекрасни песнопения, изпълнени от митрополитския хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Преди началото на Литургията владиката пострига Кирил Христев – най-малкият син на отец Илия Христев от Асеновград, за четец на Българската православна църква. Благочестивите християни от града се стекоха многолюдно в храма, оставили своите житейски грижи, водени от силната вяра в Бога и от почитта към светия първомъченик и архидякон Стефан. На богослужбата присъстваха също кметът на Асеновград доктор Христо Грудев и майор Емил Григоров от 4-ти артилерийски полк. В края на Литургията митрополит Николай се обърна към всички с боговдъхновено на слово за светия мъченик. След това всички присъстващи заедно се отправиха на тържествена лития с иконата на свети Стефан до параклиса, посветен на светия първомъченик и архидякон, където Високопреосвещеният митрополит отслужи молебен и водосвет. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

***

otec Boyan Saryev4 2

            На 27-ми вечерта, отец Боян Саръев е починал в кърджалийската болница след няколкоседмично боледуване. Бил е лекуван в столицата, а след това преместен в интензивното отделение на МБАЛ „Доктор Атанас Дафовски“ в Кърджали. Отец Боян Саръев е роден на 5-ти май 1956 година в крумовградското село Жълти Чал. Завършва средното милиционерско училище и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва школата на МВР в „Симеоново“. През май 1990 година е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в храма „Успение Богородично“ в Кърджали през последните 30 години. От 1990 година е основател и председател на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“. Развива широка благотворителна, образователна и мисионерска дейност сред населението в Родопите, където кръщава много помаци и български турци. Храмът, в който служи, се превръща в център за християнска просвета и милосърдна дейност. В продължение на 20 години отец Боян изхранва целогодишно близо сто човека в разкритата трапезарията при храм „Успение Богородично“ в квартал „Гледка“. Той е един от първите в област Кърджали, който приема бежански семейства от Украйна и призова местното население и властите за разбиране и взаимопомощ. През пролетта на тази година той подмени иконостаса на храм „Успение Богородично“, организира изписването на църквата. Бог да го прости! Вечна и блаженна да е паметта му!

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Празнична света Литургия за Рождество Христово беше отслужена и в българската митрополитска катедрала „Свети свети Кирил и Методий“ в Ню Йорк, САЩ. Богослужението оглави митрополитът на САЩ, Канада и Австралия – Йосиф. А сред богомолците в храма беше и Генералният консул на България – Ангел Ангелов. След светата Литургия българите се събраха на традиционно коледно тържество в църквата, на което имаха възможност отблиза да общуват със своя владика и да го поздравят за Рождество Христово.

***

            На втория ден от Рождество Христово православни християни от Българската православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим и околностите отбелязаха празника Събор на Пресвета Богородица в древната базилика „Санта Мария Маджоре“ в Рим. На Божествената света Литургия освен българите и настоятелите, дошли от Рим, Анцио, Нетуно и Колеферо, присъстваха православни поклонници от Гърция, Кипър, Украйна, Румъния и Близкия Изток. Специално за богослужението на българите присъства и монсеньор Яромир Задрапа, представител на Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство, който поздрави българите за празника и участва с тях на братската трапеза след Литургията.

***

            На 27-ми декември, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей бе на посещение по случай именния ден на Негово Високопреосвещенство митрополитът на Калиоплис – Стефан, в храм „Свети Димитър Солунски“, в региона Татаŷлон в Константинопол.

***

            На 27-ми декември 2023 година в гробищния парк „Свети Игнатий“ в Халкидон, Негово Светейшество Вселенският Патриарх Вартоломей отслужи трисагий на гроба на своя духовен баща, блаженопочиналия митрополит на Халкидон – Мелѝтон.

***

            На 27-ми декември в Патриаршеската резиденция в Даниловския манастир в Москва, под председателството на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, се проведе последното за тази календарна година заседание на Светия Синод на Руската православна църква.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 4355

Skip to content