Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 2 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

            На 1 януари Светата Църква празнува Обрезание Господне и прославя паметта на свети Василий Велики. В първия ден на новата година Високопреосвещеният Пловдивския митрополит Николай възглави архиерейска Василиева света Литургия в митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив. В съслужение с владиката бяха: викарните епископи Арсений Знеполски и Висарион Смолянски, и духовници от Пловдивска епархия. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. От ранно утро храмът се изпълни с богомолци, които се поздравяваха за началото на 2024 година от Рождението на нашия Спасител и си пожелаваха телесно и духовно здраве. На богослужбата присъстваха също областният управител на Пловдивска област инженер доктор Илия Зюмбилев и народният представител от 49-то Народно събрание господин Радомир Чолаков. В края на Литургията, архипастирят на Пловдивска епархия се обърна към богомолния народ с архипастирско слово за новата година, в което изтъкна, че истинското, трайното, неумиращото щастие е само в срещата с Господа Иисуса Христа, срещата с истината, срещата с любовта, с онова безкрайно и чисто, което е единствено и само Бог. Високопреосвещеният митрополит Николай отслужи молебен за началото на годината с молитва към Бога да благослови новолетието с мир, здраве, благоденствие, благопреуспяване и душевно спасение за всички. С радостни сърца всички заедно изпяха възгласеното от протодякон Илиян Александров многолетствие.

***

IMG 3945 1280x640 1

            В първия ден на Новата година бе отслужена архиерейска Василиева света Литургия в катедралния храм „Свети Николай“ в град Стара Загора оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, в съслужение с всички свещеници от град Стара Загора. След Тайнството Евхаристия бе отслужен и тържествен молебен за настъпването на новата година, в който архиереят и духовниците се помолиха новата година да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от „зли обстоятелства, от глад, мор, земетръс, потоп, градушка, огън, меч, нападение на другородци, от междуособни войни и от всякакви смъртоносни рани, болести, скърби и беди“. На днешния молебен духовенството и православните християни се помолиха още Бог да закрепи Отечеството, да умири света, да утеши скърбящите, да изцери болните, да повдигне падналите, да възвърне в пътя на истината и спасението заблудените, да подкрепи трудещите се, да вразуми невежите и да закриля сираците и вдовиците. В словото си митрополит Киприан изтъкна нуждата от молитва за хилядите невинни, които стават жертви на войните по света. „Нека и през Новата година  с горещи сърца, изпълнени с обич да оправяме молитви за всички, които са в горнилото на болката, да ги подкрепяме и да се трудим според силите си за облекчаване на участта им. Да го правим с вяра, защото мощта на нас, обикновените хора, е в молитвата, добротолюбието и опазване на съвестта ни. Да следваме примера на чествания днес свети Василий Велики, архиепископ на Кесария Кападокийска, който през целия си живот помага на нуждаещите се, оставяйки след себе си цял град на милосърдието с изградена страноприемница, болница, приюти и работилници за бедни“, каза владиката. Той благопожела на миряните Новата година да е щастлива, весела, здрава и мирна, а Божието благословение да пребъдва над скъпата ни Родина.

***

            На 1 януари, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави празничната света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“. Заедно с него съслужиха отците при храма. По време на Василиевата света Литургия прозвучаха специални прошения към Бога за новата година, които бяха огласени от дякон Благой Иванов. Отец Йордан Найденов произнесе проповед, в която засегна какъв смисъл се дава днес на думата щастие, използвана многократно в пожеланията за началото на новата година: „Щастието е една от добрините на света… Християнинът трябва да търси своето щастие в щастието на другите. В своите добри дела, в мирната си душа, в спокойната си съвест. А съвестта е спокойна, когато е чиста, когато не е зацапана, затъпена с грехове и престъпления“. В края на богослужбата митрополит Йоан прочете молитва за новата година – тя да бъде благодатна, мирна, спокойна, изпълнена с добър и благодатен успех за всички. Негово Високопреосвещенство поздрави всички присъстващи с първия ден от 2024 година и обърна внимание на честваните днес празници. Той благопожела новата година да е изпълнена със здраве, благоденствие и мир.

***

            На 2 януари в храм „Света Троица“ в Ловеч, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи тържествена света Литургия по случай празнуване паметта на свети Серафим Саровски.

***

            За поредна година храм „Свети Георги“ в град Каварна, освен енорийски бюлетин, стенни календари и рекламни картички с името на храма, издава свое календарче за постните дни през цялата година, съобразено с църковния календар на Българската Православна Църква за 2024 година. Календарчето може да се използва онлайн и ще бъде на разположение на читателите в дясната лента на сайта, а желаещите да го използват на своя компютър или да го отпечатат в желания от тях размер, могат да го изтеглят от добавените файлове.

***

            По повод Рождество Христово (по стар стил) учениците от неделното училище към подворието на Московския патриарх в София, принесоха своите дарове на Божествения Младенец: със своите изкусни занаяти, които бяха представени на прекрасен концерт в криптата на храм „Свети Николай“.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

           На 2 януари Негово Светейшество Патриархът на Антиохия Йоан Χ поздрави Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей за началото на новата 2024 година. Вселенският патриарх прие с радост пожеланията и поздрави своя събрат за възстановяването на Евхаристийното общение между древните църкви на Антиохия и Йерусалим.

***

           Атинският архиепископ Йероним ΙΙ изказа своите сърдечни братски пожелания за новата година към Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Негово Блаженство се свърза по телефона, в навечерието на Нова година, вечерта, с Негово Светейшество и размениха празнични пожелания, като изразиха надежда, че през 2024 година така желаният мир ще възтържествува в нашия свят, измъчен от войни и конфликти. Също така, двамата църковни първоиерарси подчертаха значението на сътрудничеството и единството на двете Църкви, в контекста на очевидното взаимно разбирателство, за по-нататъшното укрепване на всеправославното единство и духовната подкрепа на Божия народ.

***

            Грузинският Католикос-патриарх Илия ΙΙ отправи новогодишно послание от кабинета си в патриаршеския дом в Тбилиси. В словото си патриарх Илия изрази надеждата си за мир в света, любов и единство.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 319

Skip to content