Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 4 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            Вечерта на 3 януари в патриаршеския храм „Свети свети Константин и Елена“ Негово Светейшество Йерусалимският и на цяла Палестина патриарх Теофил III отслужи тайнството Елеосвещение с шест архиереи от Йерусалимската Патриаршия.

***

            Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий, във втория ден от посещението си в Косово и Метохия, посети Велика Хоча, едно от най-старите сръбски села на няколко километра от Ораховац. Пред главната селска църква, посветена на „Свети архидякон Стефан“, предстоятелят на Сръбската православна църква, бе радостно посрещнат от местните жители с децата си, които патриарх Порфирий зарадва с подаръци, по случай наближаващият празник Рождество Христово (по стар стил)

***

iliya2gruz1 600x450 1

            На 4 януари 1933 г. е роден Негово Светейшество Католикос-патриархът на Грузия Илия II, който днес навършва 91 г. Със светско име Ираклий Георгиевич Гудушаури-Шиолашвили, той е четвърто дете в семейството. Кръстен от архимандрит Тарасий (Канделаки) в деня на Рождество Христово в грузински катедрален храм; наречен Иракли в чест на грузинския цар Иракли II. През 1952 г. завършва руска гимназия в град Орджоникидзе и постъпва в Московската духовна семинария, която завършва през 1956 г., след което продължава обучението си в Московската духовна академия. На 16 април 1957 г., на 24-годишна възраст, в храма „Св. Александър Невски“ в Тбилиси, с благословението на Мелхиседек III, студент втора година на духовната семинария полага монашески обети с името Илия в чест на свети пророк Илия. Пострижението е извършено от епископ Зиновий (Мажуга). Два дни по-късно католикос-патриарх Мелхиседек го ръкополога за йеродякон в катедралата на Сионската катедрала „Успение Богородично“ . На 10 май 1959 г. Московският и цяла Русия патриарх Алексий I го ръкополага за йеромонах. През 1960 г. завършва Московската духовна академия. След като завършва академията, той се премества в Грузия и е назначен за клирик на катедралния храм в град Батуми. През 1961 г. е възведен в чин игумен, а след това и в архимандрит. На 26 август 1963 г. е ръкоположен за Шемокмедски епископ, викарий на католикос-патриарх Ефрем II. От 1963 до 1972 г. – ректор на Мцхетската духовна семинария, която по това време е единственото богословско училище в Грузия. На 1 септември 1967 г. е назначен за Сухумски и Абхазки епископ. През 1969 г. е избран за митрополит. След смъртта на католикос-патриарх Давид V на 9 ноември 1977 г. с решение на Светия Синод е назначен за патриаршески местоблюстител. На 23 декември 1977 г. е избран за католикос-патриарх; Интронизацията на Илия е на 25 декември 1977 г. От 1978 до 1983 г. е президент на Световния съвет на църквите. Днес патриарх Илия е най-възрастният и най-авторитетен архипастир в света по отношение на църковния си мандат, както и един от най-възрастните епископи по отношение на датата на хиротония.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 1256

Skip to content