Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 9 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

ioanikiy

            С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес 09.01.24 г. след продължително боледуване на 84-годишна възраст, се представи в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. В следващите дни Св. Синод на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание ще определи деня и часа на опелото и погребението на новопреставления митрополит и ще определи наместник на овдовелия епархийски престол. Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

            Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 02.03.1939 г. в с. Пет могили, Сливенско. След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курса на която завършва през 1958 г. От м. септември 1960 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 01.04.1961 г., в мъглижкия манастир „Св. Николай“ е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (покъсно Браницки епископ). На 28.08. с. г. в храма „Успение Богородично“ в гр. Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (покъсно Великотърновски митрополит). На 17.03.1963 г. в параклиса на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в гр. София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай. От 14.10.1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 01.08.1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24.11.1968 г., по решение на Св. Синод в сливенския катедрален храм „Св. Димитър“ е възведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим. От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия. От 14.10.1970 г. до 10.12.1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в гр. Берн, Швейцария. От края на м. декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до м. април 1975 г. Като такъв на 20.04.1975 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Велички“ и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на м. януари 1980 г. На 23.03.1980 г. е избран, а на 13.04. с. г. е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

***

            На 7 януари, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум отслужи Архиерейска света Литургия в храм „Богоявление“ в село Пиргово.

***

            На 7 януари, паметта на свети Пророк и Предтеча Йоан бе почетена с архиерейска света литургия, отслужена от викария на Русенския митрополит Наум, Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий, в храм „Богоявление“ – село Кръшно.

***

            Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ отбеляза 143 години от създаването си. Министърът на иновациите и растежа – Милена Стойчева, кметът на Варна – Благомир Коцев, Областният управител – Андрияна Андреева, командващия на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, и още много официални гости, гостуваха на годишнината на ВВМУ. По време на тържествената церемония Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе удостоен с почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

            На 8 януари Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей посети Арменската патриаршия в Константинопол, за да изрази лично своите пожелания на Негово Блаженство патриархът на арменците в Турция – Сахак Машалян, по случай Рождество Христово и Богоявление, които се отбелязаха на 6 януари.

***

            На 8 януари, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий изнесе проповед на тържествена академия в Баня Лука по повод кръщелната слава и Деня на Република Сръбска.

***

            В сряда, на 3 януари, Негово Блаженство Кипърският архиепископ Георги Трети в тронната зала на Кипърската архиепископия разряза Василόпитата за началото на новата 2024 година.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 3138

Skip to content