Продължете към съдържанието

Водосвет по случай 116-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване в София

На 12 януари 2024 г. беше отбелязана 116-ата годишнина от създаването на българското военно разузнаване и се проведе празник на Служба „Военно разузнаване“.

Честването започна с архиерейски водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп. Празничното богослужение бе извършено в двора на военната служба в присъствието на заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и други официални гости.

В знак на преклонение и почит бяха поднесени венци и цветя на паметниците на загиналите при изпълнение на служебния си дълг български военни разузнавачи. Епископ Поликарп поздрави министъра и присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела здраве и напредък във военното разузнаване за защита на републиката и народа.

Директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев благодари за оказаната чест и внимание от страна на официалните гости и подчерта, че Службата успешно продължава да изпълнява поставените задачите. Той изказа своята признателност към Министерството на отбраната и Щаба на отбраната за оказаната подкрепа. Бригаден генерал Венев благодари и на целия личен състав за професионализма в процеса на утвърждаване на Службата като съвременна, високотехнологична и ефективна разузнавателна структура, чиито най-ценен ресурс са нейните служители. Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов даде висока оценка за цялостната дейност на Службата и изрази своята благодарност към ръководството и целия личен състав за полаганите усилия и себеотдаването при изпълнението на служебните задължения. Той подчерта, че военното разузнаване се ползва със заслужено доверие и авторитет и продължава да е желан партньор сред сродните структури в НАТО и ЕС. По повод на 116-ата годишнина от създаването на военното разузнаване бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати.

Текст и снимки – Официален сайт на Служба „Военно разузнаване“

Visits: 99

Skip to content