Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 14 януари 2024 г.

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

F126466E62AAC0D5F0A951E5AC0CDF61

Стотици православни християни, десетки духовници и много приятели изпратиха в последния му път протопсалт доцент Димитър Димитров. Опелото на заслужилия и незабравим наш музикоучител и преподавател бе отслужено в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ на 14 януари след светата Божествена Литургия. Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който бе в съслужение с Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод, и Велбъждски епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Стефан, заместник-игумен на Троянската света обител и духовници. В 12:00 ч. започна опелото на протопсалт доцент Димитър Димитров, в отслужването на което се присъединиха и Техни Преосвещенства Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Тивериополският епископ Тихон, викарий на Българския патриарх, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, множество столични свещеници, протодяконите Александър Нешев, Иван Петков и Деян Коруноски.

Митрополит Киприан произнесе слово, в което каза: „Със скръбни сърца, но и с неизменна вяра във Възкресението на Христа Спасителя, което е залог за възкресение и живот вечен и за онези, които са Христови, изпращаме в днешния ден една от най-ярките личности в живота на светата ни Православна църква – протопсалт доцент Димитър Димитров. Изпращаме го тук, в храма, на който той отдаде може би най-много от своите сили и от щедро даруваните му от Бога таланти, дирижирайки повече от четири десетилетия хора на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски“. Храмът, чиито богослужби бяха украсявани толкова дълго от Патриаршеския акапелен хор, ръководен от маестро Димитров, в днешния ден отдава последна почит на своя вдъхновен и всеотдаен диригент. На човека, който допринесе толкова много не само за богослужебния живот в този свят Божи дом, но – като музикоучител и преподавател на стотици и хиляди църковни псалти и студенти по богословие – дал своя принос и към цялата ни света Църква. Защото храмът и Църквата, това сме всички ние – духовенство и Божи народ, в единство и единомислие, споделяйки днес скръбта за скъпия на сърцата ни събрат, Божия раб Димитър, прекланяйки се пред светлия му образ, с жива надежда, че Господ Бог ще го приеме при Себе Си, в Своето вечно Царство на светлината, и ще му въздаде щедро за всички негови трудове в прослава на Неговото свято име. Житейският и творческият път на маестро Димитров ще останат завинаги образец и пример за всички нас…“. Заупокойните песнопения бяха изпълнени от смесения хор при Патриаршеската катедрала, който хор доцент Димитров води до последно. Камерният хор „Свети Йоан Кукузел – Ангелогласният“, чийто основател е доцент Димитър Димитров, също изпълни песнопения по време на прощаването с него.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

***

Звънът на един милион камбани призова за прекратяване на войната в Израел, точно 100 дни след нападението на Хамас на 7 октомври 2023 година. Събитие под надслов „Камбанен звън за глобална солидарност“ се проведе в 16:00 часа, на 14 януари 2024 г. Именно на тази дата се навършват точно 100 дни от нападението на ислямистката група Хамас срещу Израел, при което загинаха хиляди невинни граждани, сред които и деца. Събитието е организирано от доктор Инон Шенкер. Целта на събитието е един милион камбани да звънят едновременно за поне 60 секунди по целия свят! Организаторите призоваха хората да ударят камбаните в църкви, училища, хотели, пожарни, в домовете си, след което да разпространят снимки и видеоклипове в социалните мрежи, за да достигне събитието до максимален брой зрители. Към тази инициатива се присъединиха и три столични храма: Митрополитският катедрален храм „Света великомъченица Неделя“, „Свети Седмочисленици“ и „Въздвижение на светият Кръст Господен“ в квартал Лозенец.

***

Архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Успение Богородично“ в село Кочмар. Богослужението оглави Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иаков по повод една година от кончината на иконом Васил Иванов, Архиерейски наместник на Тервелска духовна околия.

***

На 13 януари архиерейска света Литургия бе отслужена в храм „Света Параскева“. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

На 13 януари архиерейска Литургия отслужи и Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум в село Горица, в храм „Свети Йоан Кръстител“.

В неделя на 14 януари, митрополит Наум оглави въкресното богослужение в Русенския храм „Успение Богородично“.

***

На 14 януари, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света Литургия в катедралния храм „Въведение Богородично“ в Благоевград.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 14 януари Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей присъства в олтара на Патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер на Божествена света Литургия. Литургията бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство митрополит на Крѝни и патриаршески екзарх на Мелѝтис Кирил.

***

В нощта срещу 1 януари (14 януари – по стар стил) в Йерусалимската патриаршия беше отбелязан Господския празник „Обрезание Господне“ и бе почетена паметта на свети Василий, архиепископ на Кесария Кападокийска. Литургията в катедралния храм „Възкресение Христово“ бе оглавена от Негово Светейшество Йерусалимксия и на цяла Палестина патриарх Теофил III.

***

В неделя, на 14 януари, Високопреосвещеният митрополит на Деметриáдос и Алмиру – Игнатий, съслужи с Високопреосвещения митрополит на Талѝн и цяла Естония – Стефан и в съслужение с Високопреосвещения митрополит на Перистерѝ – Григорий в църквата „Свети Симеон и Света Анна“ в Талин, Естония. В края на Божествената Литургия митрополит Игнатий удостои митрополит Стефан, като връчи Великия кръст, най-високото почетно отличие на митрополията на Деметриáдос.     

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 2127

Skip to content