Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 19 януари 2024 г.

674

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Светия Синод на Българската православна църква с дълбоко прискърбие съобщава, че на 19 януари 2024 година, след кратко боледуване се престави в Господа Негово Преосвещенство Левкийски епископ Павел. Светското име на епископ Павел е Павлин Иванов Петров. Роден е на 12 юли 1957 година в град Левски. Средното си образование получава в град Тетевен и Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“. През 1984 година е приет за студент в Духовната академия „Свети Климент Охридски“ в София, която завършва през 1989 година. По време на обучението си там, на 22 февруари 1986 година в Черепишкия манастир „Успение Богородично“ е постриган в монашество с името Павел от тогавашния ректор на Софийската духовна семинария Браницки епископ Герасим и под духовното старчество на тогавашния игумен на Бачковския манастир архимандрит Галактион (сега бивш Старозагорски митрополит). На 11 март 1986 година във врачанския храм „Свети апостол Петър и Павел“ е ръкоположен в йеродяконски чин от Врачанския митрополит Калиник. На 21 май 1986 година във врачанския храм „Свети свети Константин и Елена“ митрополит Калиник го ръкополага за йеромонах. От 1 декември 1986 година йеромонах Павел е назначен за ефимерий в храм „Свети Климент Охридски“ при Софийската духовна семинария в Черепиш, какъвто остава до месец декември 1987 година. От декември 1987 година до септември 1989 година той е протосингел на Врачанска митрополия. На 11 март 1989 година по решение на Светия Синод е възведен в архимандритско достойнство във врачанския храм „Свети апостоли Петър и Павел“ от Врачанския митрополит Калиник. От септември 1989 година е изпратен на богословска специализация в Московската духовна академия, където остава до 1991 година. Завръща се в родината и от месец септември 1991 до месец декември 1992 година отново е ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария. На 20 декември 1992 година в храм „Света Параскева“ в град Плевен е хиротонисан в епископски сан с титлата „Тивериополски“ от Неврокопския митрополит Пимен. По решение на Всеправославния събор от 30 септември до 1 октомври 1998 година в София на епископ Павел е дадена титлата „Левкийски“ и е приет в канонично общение. От месец декември 1998 година до 1 март 2000 година епископ Павел е викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, а от 1 март същата година до 1 юли 2002 година е председател на църковното настоятелство при Патриаршеския храм „Свети Александър Невски“. От 1 юли 2002 година той е „епископ на разположение“ на Светия Синод. Вечна и блажена памет!

***

Варненска и Великопреславска света Митрополия с прискърбие съобщава, че в ранната утрин на 19 януари, след продължително боледуване, се престави в Господа Негово Благоговейнство свещеник Димчо Димитров Динев от град Търговище. Отец Димчо е роден на 1 май 1973 година в град Сливен. Възпитаник е на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Пастирският подвиг на свещеник Димчо започва на 15 август 2000 година, когато е ръкоположен за дякон от приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил в храм „Успение Богородично“ – град Търговище. На 27 юли 2003 година е ръкоположен за свещеник във Варненския храм „Свети Атанасий“. В продължение на близо четвърт век отец Димчо полага грижи за поверените му енории в Шуменска и Търговищка духовни околии. На 21 януари 2024 година (в неделя) от 13:00 ч. ще се извърши опелото на покойния духовник в храм етиСв. Йоан Рилски“ – град Търговище. Канцеларията на Варненска и Великопреславска света митрополия изказва искрени съболезнования на близките и роднините на отец Димчо. Вечна и блажена да бъде паметта му! Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!

***

На 19 януари, когато Църквата чества паметта на преподобни Макарий Египетски, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий отслужи архиерейска света Литургия в русенския храм „Свети Арханхел Михаил“ по случай именния си ден. Молитвено участие взе кириархът на Русенска епархия, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум. След отпуста епископ Макарий изказа сърдечна благодарност към митрополит Наум, свещенослужителите, псалтите и богомолците, взели участие в светата богослужба в прослава на свети Макарий, припомняйки и няколко поучителни примера из беседите на преподобния.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 18 януари, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей, заедно с митрополит Емануил Халкидонски, посети дома на бившия Халкидонски митрополит Атанасий, когото поздрави за именния ден, като му пожела здраве и сили.

***

На 19 януари по стар стил, някои от Поместните православни църкви отбелязаха Господския празник „Богоявление“. По този повод Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на празнична света Литургия  в храм „Свети Василий“ в Трѝглия, в град Бурса.

***

В присъствието на Негово Блаженство архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним Втори, на 19 сутринта се състоя тържественото откриване на 2-ро основно училище в Неа Мáкрис. Церемонията по освещаването беше извършена от митрополита на Кифисѝя – Кирил, в присъствеито на много държавни представители, учители и ученици.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 257

Skip to content