Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 22 януари 2024 г.

c0ecd7fd1ba42dfc4fae47ecce0eb6ea

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 18 януари, в навечерието на празника на свети Евтимий, патриарх Търновски, Центърът по систематическо богословие на Православния богословски факултет и Центърът за медиевистични изследвания на Историческия факултет организираха Евтимиеви дни във Великотърновския Университет. Те са Вторите ежегодни научни четения, посветени на Търновския патриарх. В тях взеха участие учени от България, Полша и Франция с доклади в областта на богословието, историята, библеистиката, литургиката, изкуствознанието. В същия ден във ВТУ беше открита и първата Зимна школа по калиграфия за иконописци, която продължи два дни. Ученици и учители, студенти и иконописци се потопиха в историята на калиграфията и изпробваха сами калиграфското изкуство. Бяха разгледани някои особени случаи на църковнославянския правопис и изписването на текстове за иконографски изображения.

***

Българската телеграфна агенция (БТА) продължи да разширява кръга на своите партньори сред българските учебни заведения, като подписа договор за партньорство със Софийската духовна семинария „Свети Иван Рилски“. Документът бе подписан от генералния директор на БТА Кирил Вълчев и ректора на Семинарията, Браницкия епископ Пахомий в сградата на духовното училище. „Нашата цел е да имаме такива сътрудничества с всички български университети. Имаме за цел подписването на договори и с всичките училища от сферата на културата. Много важно е сътрудничеството с професионалните училища – да има постоянна информация, която да мотивира повече български семейства и техните деца да се обучават в такива училища“, отбеляза Кирил Вълчев. Генералният директор на БТА не пропусна да отбележи, че началото на сътрудничеството със Софийската духовна семинария се поставя в деня на годишнината от първия учебен ден в Семинарията, който е и деня, в който почитаме паметта на свети патриарх Евтимий. „Патриарх Евтимий е един от най- великите български светии, който се е погрижил за това да бъдат преписани и преведени много книги и да се даде началото на една голяма книжовност, която и до ден днешен се ползва. Същевременно пазител на българския народ. Макар и толкова много векове под робство, българският народ е успял да се запази чрез неговото благословение, чрез неговата вяра, и неговото застъпничество пред лицето на Бога“, разказа ректорът на Семинарията. „Искам да благодаря за тази възможност да си сътрудничим с Българската телеграфна агенция, за да можем да достигаме колкото се може повече до хората, до техните семейства, до техните деца, за да разбират какво е Софийската духовна семинария като многогодишна образователна система“, каза той. След официалното подписване на договора генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев подари на ректора на Семинарията специално издаден медал от монетния двор на Българската народна банка (БНБ), посветен на 125 години от основаването на БТА.

***

Светият Синод на БПЦ изготви списъка с достоизбираемите епископи за избор на нов Сливенски митрополит

На своето редовно заседание на 22-ри януари 2024 година Светият Синод на БПЦ в Пълен състав разгледа Писмо с входящ № 48/22-ри януари 2024 година, на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол с искане Светия Синод, съгласно член 85, алинея 1 от Устава на БПЦ – БП, да състави измежду лицата с епископски чин листа на кандидатите за митрополитски избор, която да се изпрати на Наместника на овдовелия Сливенски епархийски престол.

Светия Синод реши:

На основание член 85, алинея 1 от Устава БПЦ – БП, определя следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор в Сливенска епархия:

– Велички епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската ставропигиални свети обители;

– Знеполски епископ Арсений, Викарен епископ на  Пловдивския митрополит;

-​ Белоградчишки епископ Поликарп, Викарен епископ на Софийския митрополит;

– Агатополски епископ Йеротей;

– Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното Настоятелство на Патриаршеската Катедрала Ставропигиален Храм-Паметник „Свети Александър Невски”;

– ​Смоленски епископ Висарион, втори Викарен епископ на  Пловдивския митрополит;

– Константийски епископ Михаил, Викарен епископ на Ловчанския митрополит;

– Браницки епископ Пахомий, Ректор на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски”;

– Главиницки епископ Макарий, Викарен епископ на Русенския митрополит;

– Велбъждски епископ Исаак, втори Викарен епископ на Софийския митрополит.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийски избор за нов митрополит на 18-ти февруари 2024 година. На основание член 90, алинея 1 от Устава БПЦ – БП, на 25-ти февруари 2024 година в Синодалния параклис „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ да бъде извършен каноническият избор за нов Сливенски митрополит.

***

Президентът Румен Радев се срещна днес на „Дондуков“ 2 с представители на настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул (Константинопол) и на Фондацията на Българската православна църква „Свети Георги Победоносец“ в Одрин, както и на Светия Синод на Българската православна църква. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. По време на срещата беше отбелязана значимата роля на двете български православни фондации в Република Турция за опазване и развитие на българската духовност и съхранението на културно-историческото ни наследство. Обсъдени бяха възможностите за развитие на сътрудничеството с българската страна с оглед защитата на интересите на нашата православна общност. Въпросът за съхраняването на българските храмове в Истанбул и Одрин винаги ще бъде от огромно значение, изтъкна държавният глава, припомняйки историческата роля на Българската Екзархия за изграждането на българската държавност. В този контекст е особено важно да се гарантира продължаване на служението на български език в рамките на църковния канон. По-активният диалог между българските фондации в Република Турция и Светия Синод на БПЦ би допринесъл за отстояване на интересите на общността. Представителите на Светия Синод изразиха благодарност към държавния глава за вниманието и подкрепата за решаването на всички въпроси, поставени на срещите с него.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 21 януари в неделя, в параклиса „Свети Герман Константинополски“, на остров Халки бе отслужена утреня и Божествена света Литургия. Богослуженията бяха предстоявани от Негово Преосвещенство епископа на Арависý – Касиан. След Литургията, в памет на свети Максим Изповедник и свети мъченик Неофит, бяха отслужени и Трисагии за упокой на душите на починалите Константинополски патриарси Неофит VIII, погребан в двора на Висшето Богословско училище на острова, Максим V и други йерарси.

***

В неделя, на 21 януари в памет на свети Максим Изповедник, в храм „Свети Теодор Влáгас“ бе отслужена архиерейска света Литургия оглавена от Негово Високопреосвещенство Силиврийския митрополит Максим. По време на Литургията бе ръкоположен за презвѝтер дякон Георги Лафазанѝду.

***

В неделя, на 21 януари, в Йерусалимската патриаршия бе отбелязан патронният празник на манастир „Хозевит“, разположен в пустинята Хеймаро Хоррат, спускаща се към Йерихон и Мъртво море. На този празник Църквата почита прославилия се в този манастир, като негов основател Йоан, митрополит на Кесария-Палестинска. На този ден патриаршията отдава почит и на свети Йоан Нови Хозевит, който е родом от Румъния, но живее и умира в манастира, който е и е канонизиран от Йерусалимската патриаршия през 2015 година. По този повод в манастира „Хозевит“ бе отслужена съборна архиерейска света Литургия оглавена от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III.

***

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати поздравителен адрес до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод именния му ден.

***

Съборна архиерейска света Литургия бе отслужена на 21 януари в храм „Свети Паисий“ град Янина, в памет на свети Максим Изповедник, имен ден на Високопреосвещеният митрополит на Янина – Максим.

***

В събота вечер Негово Високопреосвещенство Американският архиепископ Елпидофор посети манастира Сѝмоно-пѐтра. В неделя, на 21 януари, архиепископът на Америка посети манастира Каракáл, и манастира Пантокрáтор. В понеделник той отпътува за Солун, където ще остане цяла седмица, като ще проведе поредица от срещи. В неделя, 28 януари, той ще изнесе реч за Деня на еврейските жертви на Холокоста. По време на събитието архиепископът ще бъде удостоен със званието почетен член на Еврейската общност в Солун.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 622

Skip to content