Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 28 януари 2024 г.

423195405 1149207736402037 8457885504188779352 n 1

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 27 януари, в чест на свети Йоан Златоуст, Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум отслужи света Литургия в храм „Света Параскева“ град Попово. В края на богослужението владиката произнесе проповед и благослови християните.

На 28 януари 2024 г., Разград отбелязва 146 г. от своето освобождение от турско робство. С благословението на Русенския митрополит Наум светата Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ отслужи Главиницкият епископ Макарий. Сред миряните в храма бяха кметът на града г-н Добрин Добрев, както и представители на областната и общинската власт. След Литургията епископът отслужи заупокойна молитва за участниците в Освободителната война и поръси присъстващите със светена вода. От името на епархийския архиерей беше прочетено приветствено слово.

***

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил на 22 декември 2019 г., излeзе първият брой на изданието на Видинска света митрополия  -„Видински Благовестник“. Вестникът съдържа проповеди, размишления и духовни откровения, които според митрополит Даниил по простичък начин обясняват християнската вяра. Вестникът излиза на всеки 3 месеца, с цена 2 лв.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

На 27 януари, Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий по случай празника на Свети Сава Сръбски, посети Православния богословски факултет в Белград, който отбелязва патронния си светец. Патриарх Порфирий отслужи молебен за здравето на преподавателите и студентите и поздрави всички присъстващи, като им пожела напредък в знанията за Светата Троица, за светата Църква и „да се учим всички на единство и миротворство“.

***

Солунският митрополит Филотей, изрази благодарност на американския архиепископ Елпидофор за посещението му в Солун и Света гора. След божествената Литургия в храм „Свети Григори Палама“, архиепископът на Америка взе участие в събитията по случай Националния ден за възпоменание на гръцките еврейски мъченици и герои на Холокоста. Той бе определен за почетен член на Еврейската общност в Солун и бе основен лектор на следобедното събитие в залата за церемонии на Аристотеловия университет в Солун.

***

В неделя, на 28 януари, в патриаршеския храм „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, с благословението и молитвеното присъствие на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, бе отслужена света Литургия, на която предстоеше митрополитът на Тамасý и Оринѝс – Исáия от Кипърската архиепископия.

***

В Истанбул неизвестни лица извършиха въоръжено нападение срещу храм на Римокатолическата църква. Инцидентът е станал на 28 януари, в 11:40 ч., по време на неделната меса в църквата „Света Мария“ в европейската част на града. Двама мъже, носещи ски-маски, са влезли в храма и са открили огън. Загинали са двама души, има и ранени. Нападателите са избягали и мотивите им все още не са ясни. Според районния кмет единият от убитите е бил мюсюлманин, на петдесет и две години. Местният римокатолически свещеник заяви, че той често е идвал в църквата, макар да не е бил християнин. Министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви: „Категорично осъждам нападението, извършено от двама маскирани по време на службата в църквата „Санта Мария“ в Сариер, в Истанбул“. Работата по издирването на убийците продължава. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу осъди нападението: „Ние никога няма да позволим да успеят онези, които се опитват да разрушат нашето единство и мир, като атакуват местата на вярата в нашия град“. Президентът Реджеп Ердоган също изрази съболезнования за жертвите на нападението и каза, че се предприемат „необходимите стъпки“ за издирването на убийците.

Веднага след като бе информиран, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей се свърза с епископа на Римокатолиците в града, Монсеньор Масимилиано Палинуро, като изрази своята подкрепа и съболезнования на Майката-Църква към семейството на жертвата и към Римокатолическата общност като цяло. Негово Светейшество изрази увереност, че компетентните органи ще направят всичко необходимо за изясняване на трагичния инцидент и посочи, че никой не бива да допуска страхът да надделява за сметка на социалния мир и хармоничното съжителство на религиозните общности в страната.

***

В присъствието на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним II, бе отслужена архиерейска света Литургия в скита „Свети Порфирий“ в Милези – Атика, от митрополита на Халкѝдос – Хризостом. По време на Литургията бе ръкоположен нов дякон на Светата Църква. На Литургията присъстваше и новоизбрания за Мексикански митрополит – архимандрит Иаков.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 628

Skip to content