Продължете към съдържанието

В София бе осветен параклис в чест на св. вмчк Георги Победоносец

P2000000 1

На 3 февруари, в столичния район „Възраждане“ на ул. „Царибродска“ № 33, бе осветен параклис, посветен на св. вмчк Георги Победоносец. Чинопоследованието бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий и йеродякон Поликарп.

За събитието край параклиса се бяха събрали множество софиянци, към които се присъединиха много гости, сред които основният инициатор, строител и дарител на параклиса каменарът Иван Томов.

Софийският викарий освети новопостроения параклис и след като благодари на строителя се обърна към насъбралото се множество благочестив народ с духовен призив: „Нека този труд, тази жертва бъде благословена от Бога и този пример за изграждането на молитвен дом сред жилищните постройки в София да бъде заразителен. Това показва, че нашата християнска вяра тупти в сърцата на нашия народ. Присъствието на молитвени места помага за духовното въздигане на верния благочестив български народ. Нека по молитвите на св. Георги, Бог да ни благослови, да ни дари здраве, радост единство и любов“ – каза владиката и преподаде на жителите на квартала архипастирският благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Българския патриарх Неофит.

Млади и стари запалиха свещичка пред новия малък храм и се помолиха за здраве и благоденствие. След водосвета епископ Поликарп поръси многобройните присъстващи със светена вода, и всички бяха почерпени в чест на празничното събитие.

Новоосветеният параклис ще бъде постоянно отворен, сподели Иван Томов, който е строител и дарител на храма. Той скромно разказва за всичко, което е направил. След като в семейството му има нещастен случай с неговата осемнайсетгодишна дъщеря, той решава да построи малък храм в нейна памет. Колебае се на кого да бъде посветен, тъй като всеки път, когато влиза в църква инстинктивно се насочва към икона на Света Богородица. Размишлявайки за това, една сутрин открива в колата си малка икона на св. Георги, нарочно и внимателно поставена върху каросерията й. Приема това за Божи знак и така нарича параклиса на светия млад войн. Обмисля архитектурата му, начертава идеята и в последствие разбира, че много често храмовете посветени на св. Георги са ротонда, подобно на проекта, който той си представя. Когато отива в общината да заяви желанието си на районния ни кмет, тогава г-жа Савина Савова, тя веднага откликна на молбата му. Събира техническия екип и започват да търсят подходящо място. След година и половина всичко документално е уредено и строежът започва.

„През цялото време край мен минаваха хора, някои мълчаливо ме отминаваха, а други ме окуражаваха. Аз не съм предприемач… аз съм каменар, работник… имах ясното съзнание, че не е лесно и твърдата убеденост да го завърша. Докато работих се е случвало при мен да идват хора, да ме разпитват кой, как строи храма и като разбираха че сам го правя – от проекта, парите за материали, труда и изпълнението, ми целуваха ръка“ – споделя сърцатият християнин.

Дълго време след освещаването Иван Томов и семейството му се срещаха край новоосветения параклис със свои приятели, съмишленици и съкварталци, които ги поздравяваха и им отправяха благопожелания. А той самият благодареше на онези, които са спомогнали това да се случи и бяха дошли в този ден да споделят духовната радост.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Димитър Цонков, Весела Игнатова

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК

Visits: 426

Skip to content