Продължете към съдържанието

Архиерейска света Литургия в манастир „Св. Теодор Стратилат“ край село Балша

20240208 100839

На 8 февруари Православната църква почита паметта на свети великомъченик Теодор Стратилат, пострадал за Христа през 319 година.

Денят е и празник на Балшенския манастир „Св. Теодор Стратилат“ в район Нови Искър.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в св. обител бе отслужена тържествена архиерейска св. Литургия. Богослужбата бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Тимотей игумен на манастира, ставрофорен иконом Йоан Чикалов, ставрофорен иконом Гоце Христов, свещеник Йоан Стефанов, йеродякон Поликарп и йеродякон Вартоломей.

Утринното богослужение бе огласено от йеромонах Силуан, брат на св. обител, а Литургичните песнопения изпълни Камерен хор „Спасение“ към столичния храм „Св. Параскева“ с диригент г-жа Нели Трошева.

Със слово в края на службата епископ Поликарп поздрави духовенството, певците и честните поклонници от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни за мъченичеството на Христовия воин: „Св. Теодор Стратилат живя в години на идолопоклонство, но не се бавеше да свидетелства Евангелието, човещината, добротата, не се бавеше да бъде пример за всички във всичко, да прославя Бог. Ние също така, сме призвани да се подучим от него на благия Христов закон, който не е тежък, а е бреме леко, който освещава нас и нашите трудове, да свидетелстваме Христовото дело и да имаме вяра, надежда и любов“, каза в словото си епископ Поликарп.

Йеромонах Тимотей благодари от името на всички присъстващи на Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за съвместната служба и за благослова, като връчи цветя на владиката.

Владиката още веднъж благодари на църковното изпълнение за молитвеното съучастие и призова Бог да дава на всички онова, което е потребно за спасение и вечен живот.

На богослужението молитвено участие взеха: г-н Владислав Владимиров, кмет на район Нови Искър, заместник-кметът Георги Богданов, миряни и деца. След тайнството Евхаристия бе извършен и тържествен водосвет в двора на манастира. Осветени бяха много погачи и приноси, както и украсено коливо с образа на св. Теодор. Подготвени бяха и от местните жители ястие от месо, за здраве и благословение на всички поклонници.

Текст и снимки: йеродякон Вартоломей

Видео: Любомир Върбанов

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – Снимки от Литургията

ЗА ПОВЕЧЕ СНИМКИ НАТИСНЕТЕ ТУК – Снимки от водосвета

Visits: 547

Skip to content