Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 8 февруари 2024 г.

53517054905 117e98590f o

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 8 февруари Светата църква чества паметта на светия великомъченик Теодор Стратилат. По случай празника Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия в старинния храм „Свети Теодор Стратилат“ в град Смолян. В съслужение с Владиката бяха: Смолянският епископ Висарион – втори викарий на митрополита, архимандрит Максим както и свещеници от околията. Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. Храмът се изпълни с десетки благочестиви християни, дошли да почетат светеца и да попросят неговото благодатно небесно застъпничество. На богослужението присъстваха: кметът на Смолян господин Николай Мелемов, заместник-кметът инжинер Мариана Цекова, областният управител на Смолянска област господин Захари Сираков, председателят на Общинския съвет господин Димитър Кацаров,  командирът на 101-ви Алпийски полк подполковник Стефан Димов. В края на богослужбата архипастирят на Пловдивска епархия ce oбъpнa ĸъм бoгoмoлния нapoд c вдъхновено cлoвo, в ĸoeтo пpипoмни вaжни мoмeнти oт служението и подвига нa cвети Теодор. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Негово Високопреосвещенство Халкидонският митрополит Емануил, като представител на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей бе на посещение в Литва, където се срещна с министър-председателя на страната госпожа Ингрида Шимонитé. В центъра на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани със служението на Екзархията към Вселенската патриаршия. През март 2023 година Вселенският патриарх Вартоломей направи официално посещение в столицата на Литва по покана на правителството.

***

В 22:30 часа на 7 февруари 2024 година, се представи в Господа игуменът на Симеоновата света обител, архимандрит Теодорит, от Йерусалимската патриаршия. Заупокойната Литургия и опелото бяха отслужени на 8 февруари, от Негово Светейшество Йерусалимския и на цяла Палестина патриарх Теофил III в параклиса „Света Текла“.

***

В понеделник започна монтирането на иконата на „Пантокрáтор“ (Вседържител) в купола на Румънската катедрала. Завършването на мозайката отне повече от 6 месеца и бяха използвани 2400 килограма парчета. Мозайката обхваща площ от над 150 квадратни метра. Диаметърът на иконата е 12 метра, от които лицето е с размери 4,5 метра. Ликът на Спасителя е изработен специално от Алина Кодреску, съпругата на художника Даниел Кодреску, координатор на живописните работи на Румънската катедрала. Зографите се надяват до края на годината скелето в средата на катедралата да бъде демонтирано, за да може иконата на Пантократор да се вижда в целия ѝ блясък.

62 свещеници от архиепископията на Букурещ събраха приблизително 17 000 евро за създаването на мозайката, изобразяваща Светите безсребърници Кир и Йоан в Румънската катедрала. Инициатор на проекта е отец Алин Ника, координатор на свещениците от Букурещката архиепископия, а събирането се извършва с благословението на Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 305

Skip to content