Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 11 февруари 2024 г.

427927881 1159144885408322 153983018799680709 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

На 10 февруари Високопреосвещеният Русенски митрополит Наум отслужи света архиерейска Литургия по случай паметта на свети свещеномъченик Харалампий в едноименния храм в село Варненци посветен на светеца. След Литургията по трядиция бе осветен пчелния мед.

***

На 10 февруари, по покана на архиепископа на Тóмис – Теодосий и с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, участие в тържествата по случай храмовия празник на енорията „Свети Харалампий“ – град Констанца взе Негово Преосвещенство Главиницки епископ Макарий. Светата Литургия възглави митрополитът на Митилѝни Иаков от Еладската православна архиепископия. С тримата архиереи съслужиха свещеници и дякони от Румъния, България и Гърция.

***

На 10 февруари се изпълниха 146 години от Освобождението на гррад Силистра. По този случай и по повод паметта на свети Харалампий Доростолският митрополит Иаков отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Свети апостоли Петър и Павел“ в Силистра.

***

На 11 февруари в храм „Свети Йоан Рилски“ в квартал Гозница, Ловеч митрополит Гавриил отслужи света Литургия.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

В неделя на 11 февруари, Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей предстоя на Божествена света Литургия, отслужена в храм „Свети Харалампий“ на Босфора.

***

В неделя, в патриаршеската църква „Свети Георги Победоносец“ във Фенер, беше отслужена Божествена света Литургия, оглавена от Великия протосингел на Вселенската Патриаршия архимандрит Григорий.

***

Храмът, който българската църковна община „Свети Йоан Рилски“ в Лисабон, Португалия, използва за свои богослужебни нужди от 12 години, ще бъде затворен за ремонт. За това са се договорили Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и римокатолическият представител, който отговаря за храма. Църквата „Света Богородица от Кабо“ беше предоставена на Българската църковна община през 2012 година и веднага след това там беше направен сериозен ремонт, за да се преустрои  храмът според изискванията на православното богослужение. През последните години обаче все повече намаляват българските богомолци, които посещават храма. След заминаването за България на дългогодишния свещеник в общината отец Гоце Христов, обгрижването ѝ се поема от отец Захарий Бозов. По ред причини интензивността на богослужебния живот в общността намалява. Част от българите се връщат в родината, свещеникът по-рядко извършва богослужения и общността постепенно се разпада. Римокатолическите власти забелязват това и предлагат да отстъпят храма на други православни общини, които търсят място за техните богослужебни нужди. След преговори с митрополит Антоний се постига споразумение договорът с Българската църковна община „Свети Йоан Рилски“ да бъде удължен, като междувременно местните власти се ангажират да направят ремонт на храма, който е пострадал от влага и други неблагоприятни условия в региона. След една година договорът ще бъде преразгледан и ако Българската църковна община не възстанови активния си богослужебен живот, ще бъда закрита, а храмът предоставен на други.

***

В сряда, на 7 февруари Негово Светейшество Папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II пристигна в Лагос – Нигерия. На следващия ден патриархът бе посрещнат в катедралния храм „Възкресение Господне“, където бе отслужен Молебен и трисагий за блаженопочиналия Нигерийски митрополит Александър.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 453

Skip to content