Продължете към съдържанието

Църковни новини от страната и света за 14 февруари 2024 г.

427980371 938417514692519 8141644385656248164 n

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА

Водосвет за здраве и благословение бе отслужен в Читалище „Пробуда 1961“, град Кюстендил по повод традиционния празник на лозите, лозарите и виното, който се организира от читалището на Трифоновден по стар стил. Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от духовници от Кюстендилска духовна околия – ставрофорен иконом Генади Генадиев, протойерей Виктор Мачай, протойерей Тодор Точев, свещеник Мирослав Костов и свещеник Георги Тасков, след което бе извършен ритуал по зарязване на лозята. В конкурса за най-добро домашно вино участие взеха над 50 вина на винопроизводители от община Кюстендил. В празничното мероприятие взеха участие инж. Огнян Атанасов, кмет на Община Кюстендил, г-н Димитър Велинов, председател на Общински съвет Кюстендил, г-н Иван Андонов, председател на Читалище „Братство 1869“ – Кюстендил, г-жа Спаска Методиева, кмет на село Николичевци, винопроизводители и много граждани.

НОВИНИ ОТ СВЕТА

Вечерта на 14 февруари, в навечерието на празника Сретение Господне (по стар стил), Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи всенощно бдение в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва. В същия ден по обяд Негово Светейшество взе участие в церемонията по откриването на 14-ия турнир по руски хокей на Червения площад.

На 14 февруари, в Тронната зала на храм „Христос Спасител“, в края на всенощното бдение, Негово Светейшество оглави чина на „Наречение за епископ“ над архимандрит Владимир за епископ на Каин и Варабинск, архимандрит Павел за епископ на Троица и Южен Урал, архимандрит Ермоген за епископ на Туран и архимандрит Митрофан за епископ на Нефтекамск и Белебеевск.

***

Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил се срещна с Негово Превъзходителство Тигран Галстян, новия посланик на Република Армения в Румъния.

Материала подготви йеродякон Вартоломей

Visits: 262

Skip to content